От х:

Днес в x:

9-метровият кръст край Сусам и параклисът до него се появили като видение в съня на местна жена

    Девет метров кръст освети отец Серафим на Голяма Богородица край село Сусам. Разпятието е вдигнато от местната ловна дружинка. Над 2 хил.лв. събрали ловджиите, за да осъществят замисленото още в началото на годината начинание, разказа председателят им Колю Колев.

    Кръстът се извисява на хълма  Св.Георги, който е преди селото. Отгоре гледката, която се разкрива е не просто омайна, мястото е свещено за местните хора. Знаят го още от древни времена. Навремето, като деца, идвали тук на Гергьовден и търкаляли яйца по склона, разказват бабите. На това място откакто се помнят има и побит камък с кръст на него. Някои разказват, че се знае, че камъкът е от 900-та година. Други са чували, че е побит през 1885 година в чест на Съединението, а трета версия твърди, че е сложен от тези, които са се върнали живи от фронта след края на Първата световна война.

    „Когато бях дете печаха по цяло агне в село и го носеха нашите на хълма. Не даваха никой да хапне докато не бъде осветено. На кобилицата качваха агнето от едната страна, от другата- хляба и се качвахме на хълма. От едната страна се наредят поповете, от другата хората, но всички около камъка. Цялото село идваше. След прикаждането, агнето се раздаваше на всички и възрастните се събираха, говореха си, а ние децата се търкаляхме по надолнището. Ставаше чуден празник!“, разказва 85-годишната баба Велика.

    С годините хълмът обаче запустял и рядко някой се сещал да се качи на него. Пророчески сън  на местна жена отново отключва живота на Св. Георги.

    Жена, забулена в черно се явява на Недялка Янчева и казва, че с дарения и труд от всички в селото на хълма Св. Георги трябва да бъде издигнат паракалис. Описва как той трябва да изглежда, до него да има път с камъни постлан, а край храмчето ще се извисява кръст. Това вижда в съня си преди пет години жената.

    Недялка разказва, че върви в живота с вяра в сърцето, затова и съселяните й смятат, че именно чрез нея е минало посланието.

    Когато се събудила на сутринта след съновидението, тя разказала на мъжа си за заръката на жената в черно и той й обещал, че се вричат да бъде изпълнена. Правят веднага чертеж на параклиса по още пресните спомени от нощта.

    Когато отиват на хълма, ставя ясно, че за място на параклиса е посочен именно старият камък с разпятието.

    Семейството играе на търг за земята, където трябвало да бъде издигнат божия храм. Намеренията са, когато един ден той бъде завършен, да дарят парцела на църквата. Надяват се, че параклисът ще бъде готов до пролетта и ще могат да го осветят на Гергьовден.

    Недялка се радва, че в изграждането на параклиса, който ще носи името на Св. Георги, са се включили и много от младите хора, които имат корени от Сусам. "Дано както бяха сега заедно по градежа, пак да са и занапред", моли се жената, а докато говори очите й светят.

    Този параклис е четвъртият в Сусам, единият е в населеното място, останалите са около селото. Недялка казва, че жената от съня й пророкувала още, че само когато храмовете станат четири, мястото ще е защитено от природни катаклизми. А тя вярва в чудеса.

    Хората дадоха и курбан за освещаването на кръста, а една от овцете за него е дарение от мюсюлманин.

    „Всички по една земя стъпваме, под едно небе ходим. Не трябва да се делим, а да сме заедно. Задружието трябва да е нашата вяра, а Господ -той е един, само го наричаме с различни имена. Хубаво е това разпятие, като минаваме покрай него да се радваме всички, защото пътят ни минава оттук. Да пази и мюсюлмани и християни. На всички да ни е светъл пътят! “, пожелава Фаик Юсеин. Той не е местен, но със Сусам го свързва дългогодишното му приятелство с ловците от тукашната дружинка. Опознал вече местните, казва, че са хубави хора, затова и с удоволствие се включва в днешния празник на приятелите си християни.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ни
      Николай авто борса Никием
      10 -8
      18:48, 15 авг 2019
      И през метър кръстове да вдигате няма да има никакъв ефект с този крадлив и неверен народ българина осен да краде и лъже за други не мисли кръста за желязо може да се продаде
      • Он
        ончо
        4 -1
        19:04, 15 авг 2019
        Индианците са по крадливо племе! Бъгларите тарикати го раздават ама неса чак такива крадци
    • 2
      Ат
      Атанасова
      18 -4
      21:42, 15 авг 2019
      Еййй то пък нещо хубаво човек да не направи/напише. Все ще се намери някой да се изсе**. Направете и вие бе много знаещите, отделете и вие от парите си, от труда си, от времето си. И все пак- Браво на тези хора, въпреки всичко и всеки са направили нещо красиво и истинско!
    • 3
      78
      78689709
      9 -1
      21:54, 15 авг 2019
      Нищо чудно да е имало Средновековна Църква или Манастир която турците да са изгорили - или по скоро помохамеданчените християни да са я изгорили за да докажат че са правоверни герберасти
      .....
      Въобще по Родопите от Ивайловрадско до Гоце Делчевско в чисто помляшки и потурчени села има много местности наречени Манастира , Попското , Св.Илия и т.н .....
      Дразни ме че откакто Ромлянина Ахмет Исмаилов Ахметов (на 35 години сменил името си на Ахмет Демир Доган) , създаде Джипси Парти София върви тенденция при която тези местности се превръщат в турски текета - гробове на незнайни Турски Свини Баби . Най - идиотския случай е текето на Енихан Баба на Връх Свобода - под чиито основи има основи на Църква и Светилище на Дионисий :)))
      .......
      • 07
        0798-0
        8 -1
        21:57, 15 авг 2019
        А иначе в по-нови времена ,
        на хълма над Сусам е имало вишка-караулка на Банските християни - Понеже Сусамци са крадливи и хххви , от хълма Банските са следели кой Сусамец нощно време , къде шава по къра и кво краде :)))
    • 4
      Ан
      Анонимен
      0 -1
      12:37, 17 авг 2019
      Николапетковисти са ги разпръсква ли от болярово в си сам и околните села, за да не се събират росата им. Не са крадци. А до горният коментар за попско, Ивайловград ко и сие села, има много вече ******, но преди 30 години са живели християни, тракийци, албанци, но са християни, а помаците, питайте ги тях, както казва един от Хасково. Нито сме българи, нито сме турци, ние сме ******. Видял ли си ***** без къща, в старчески дом, и без шивашки бизнес и др. Бизнес. Без значение, кой, кой е за нас. Щом сме за ЕС там не гледат дали си бял, черен, а.. А кръста, там нещата... Бойко с джипа да ви каже, той е всезнайко...
      • Сю
        Сюнетчи Ага
        1 0
        17:40, 18 авг 2019
        Точно в ЕС се гледа най-много какъв си и какво си - кафяв си, къща безплатно и помощи 800€ на месец. Черен сач си - къща, помощи както за теб така и за 5-те малки негерчета. Пък ако си мюслиман, алах свинята праща през саудитските имами и организации още повече помощи. Ако си бял, жална ти майка, ще бачкаш до гроб, за да издържаш паразитите с лайняна кожа.
    Последни новини