От х:

Днес в x:

Професия треньор на геймъри: димитровградчанинът Антон Георгиев е един от най-добрите треньори в България

    Димитровградчанинът Антон Георгиев е един от най-добрите и изявени български треньори по CS:GO, той е израстнал в Димитровград, а в момента работи като професионален гейминг треньор в София. Антон е само на 30 години и вече има 10-годишна кариера като треньор на отбори, участващи и завоюващи награди и титли в български и международни турнири. Той даде интервю пред www.Dimitrovgrad.BGvesti.NET за своя живот и развитие в света на компютрните игри.

    Здравей, разкажи ни малко за младежките си години, до колко годиша възраст си живял в Димитровград и кога се запали по компютърните игри и в частност CS:GO?

    Здравейте, както за всеки един младеж в град Димитровград, компютърните игри и за мен бяха всекидневие. Роден съм и съм живял в Димитровград и там съм учил до 8-ми клас. Средното си образование завърших в Хасково.
    По компютърните игри и като цяло работа с компютър се запалих в доста ранна възраст. Играехме в компютърните зали в града, до момента в който се сдобих с компютър в къщи.

    Първоначално започнах със стратегическата игра Starcraft, след което преминах на Starcraft 2 професионално като треньор и мениджър в един от най-добрите отбори в света Team Dignitas. В този отбор подписах и първия си професионален договор през 2010/11г.

    В Team Dignitas прекарах близо 5 години. След като напуснах отбора, реших да се насоча към новоизлязлата Counter-Strike: Global Offensive. Получих оферта за професионален треньор на българския отбор по CS:GO в София, която аз приех.
    Това се случи през 2017 година, а отбора се казваше Outlaws. От този отбор излезе един от най-добрите играчи в България CeRq, който продължава кариерата си и до ден днешен в Американския отбор по CS:GO NRG.
    След като се разделихме с организацията, която ни спонсорираше, решихме да направим друг български отбор и ни предложиха оферта за спонсорство от Украинската организация Windigo Gaming.

    От колко години се занимаваш професионално с този спорт и какви са постиженията ти на световните и българските турнири?

    Професионално се занимавам повече от 10 години. Най-големите ми успехи бяха със отбора на Windigo Gaming, като един от турнирите, които спечелихме бе ESL Pro League. Това е най-елитната лига по CS:GO с най-добрите отбори в света. Там останахме на една точка разлика от класиране за Лан Финалите в Дания (Одензе) и завършихме 8-ми с $18 000 награда.
    Имаме и други спечелени турнири в Сърбия (Белград) - 1-во място на Esports Balkan League: Season 1 - Finals и награда от $11,761.6, както и Season 2, която ни донесе награда от $11,638.36.
    Друго голямо постижение, което имаме е на Copenhagen Games 2018 в Дания, където завършихме 3-ти с награда от $10,000.
    Имаме успехи и на Балканските турнир. В Румъния през 2018 станахме първи. В България имаме само един спечелен турнир, който бе на ComicCon Sofia.
    Имахме и доста онлайн турнири, които спечелихме с наградни фондове от около $9,000.
    Сега работя с друг отбор -  българския FATE, от малко повече от месец. С отбора на FATE имаме спечелени турнири в България - Gaming League с награда за първо място от 2,500лв и първо място на ESL Southeast Europe Championship и награда от $2,260.

    Занимаваш ли се с нещо друго, освен треньорската дейност?

    В момента съм изцяло отдаден на работата си с FATE, това за мен е ежедневие също и удоволствие.

    Смяташ ли, че човек може да се издържа и да живее добре, като профисионален геймър?

    Да, разбира се че може да се издържа човек с този тип работа. Професионални състезатели по CS:GO са доста популярни в световен мащаб. Работата е наравно с всеки един спорт и заплащането е доста добро.

    Какъв съвет би дал на младежите, които са запалени по компютърните игри и обмислят дали да не се ориентират професионално към този спорт?

    Всеки един младеж, който иска да се занимава професионално, бих посъветвал да е напълно отдаден на играта. Трябва да знаят, че пътя до професионалните изяви е дълъг и труден.
    Изисква се много търпение, вяра в себе си и чувство за колективизъм.
    Работата като професионален състезател е доста изморителна и изисква доста време пред компютъра.
    Аз лично се старая да съм активен спортист, като гледам да ходя в свободното си време на разходки из природата и редовни посещения на фитнес, за да поддържам здравословен начин на живот.
    А тези, които се занимават на любителско ниво, не трябва да се застояват много пред компютъра, а да излизат на разходки и да се занимават със физическа активност.


    Колко време отделяш за усъвършенстване и трупане на опит?

    Отбора има изграден всекидневен почасов график. Ако ни предстои подготовка за турнир, който е с голямо значение или с пътуване извън България, часовете за работа са по 10-12 часа на ден и 6 дни в седмицата. Започваме от 12-13 часа или най- късно в 14:00ч, а продължаваме до 22-23 часа, ако искаме да прегледаме след-тренировъчните грешки от деня.

    Големи ли са инвестициите в подготовката на един играч и за един турнир?

    Отборът се състои от 5 играчи. Що се отнася до инвестициите, то те са различни за всеки един отбор. Има отбори с добри финансови параметри, за които средствата за един турнир се равняват на месечните заплати на друг отбор.

    Началото на играта е дадено преди 20 години, а излиза на пазара през 2001 години, от тогава натарупва огромна полулярност. През август 2012 година на пазара е пусната последната версия CS:GO, която се играе в момента по турните. Кои са качествата на тази игра, с които успява да привлече милиони последователи и да се превърне в спорт?

    Мисля, че тактическата част на тази игра я прави толкова популярна по света. Изискват се доста умения, и разбирателство в отбора.
    Играта е доста популярна и има доста турнири по света с големи наградни фондове.

    Какви лични качества провокира и изгражда в играчите и има ли негативни влияния?

    Желанието за победа и работа в екип, като всички отборни спортове. Има разбира се момчета, които се увличат доста индивидуално и са критични към всички останали, което влияе негативно на атмосферата в отбора.

    По какви други игри си запален?

    Други игри, които харесвам да играя и да се разтоварвам, са Starcraft 2, Battlefield 1 и PUBG.

    Какво ти предстои на теб и на отбора, който тренираш в момента?

    В момента правим подготовка за турнирни квалификации. През септември ще се стартира ESEA Advanced League.
    До тогава има междинни турнири и квалификации, в които ще участваме и ще се надявам да се класираме на турнир извън България.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини