От х:

Днес в x:

Чепеларци недоволстват от социалната кухня, доставчикът на услугата: „Има безумни и невъзможни твърдения!"

    Чепеларци роптаят от социалната кухня, кметът подозира предизборна атака, доставчикът на услугата твърди, че само в града има недоволни

    Възрастни жители на Чепеларе изразиха остро недоволство си пред екип на еТВ от социална кухня, която безплатно ги снабдява с храна по програма „Топъл обяд“, като най-общо я определиха като подигравка с възрастите хора. Репортажът ни-https://www.smolyan.bgvesti.net/videos/203548/vzrastni-zheni-ot-chepelare-donasyat-ni-vkisnata-mandzha , беше излъчен на 24 юли тази година, след което последваха множество коментари в социалната мрежа.

    В последствие ни потърси адв. Попов от Пловдив, който е председател на Сдружението, което заедно с „Национална асоциация за защита на пациента“ в Пловдив, печелят обществената поръчка за изпълнението на програмата. Ръководената от него неправителствена организация с обществена цел доставя храна и социална услуга в община Чепеларе и други две общини извън Смолянска област. Социалната функция по програмата е да се организират срещи с възрастните хора по места, при които освен разговори по разни теми, всеки месец възрастните потребители на услугата попълват формуляри, в които изказват забележки, препоръки и отговарят на определени въпроси.

    Кметът на Чепеларе Славка Чакърова заяви пред Телевизия „еТВ“:

    „По програмата „Топъл обяд“ се хранят над 450 човека във всички села на общината. За това е обявена обществена поръчка за кетеринг. Храната няма как да бъде топла, защото тя е на кетеринг, но условията са, след като храната се приготви, да има шоково охлаждане, да бъде поставена в кутия и да се разнася по населените места. Има подадени множество сигнали, идват от ХЕИ /б. а. РЗИ/, правят проверки, но се оказва, че тези сигнали са фалшиви. Все пак да не забравяме, че навлизаме в предизборна кампания. Сигналът е от единици граждани тук в Чепеларе, аз съм я опитвала тази храна…

    Програмата „Топъл обяд“ се реализира в 9 населени места на Община Чепеларе и по нея пет дни от седмицата около 450 възрастни получават обяд. Изпълнението ѝ стартира от началото на 2019 г. Преди това социална кухня е имало за 70 човека от града Чепеларе, а храната се приготвяла на място в кухня майка.

    Адв. Попов  призна, че често има сигнали за оплакване, но веднага взема мерки по тях. Представи пред СмолянБГвести последните анкети от юли тази година от хората от Чепеларе, където е основното недоволство, а според него и почти единственото населено място с оплаквания.  В самият град се хранят 91 човека, а анкети през юли са попълнили 40 потребители на услугата. От анкетите почти в половината има забележка за храната, друга част са без никакъв коментар за качеството, единични са тези с положителни оценки. Сред анкетираните чепеларци преобладават оценки като: „храната е под всякаква критика“, „намерен е тел за съдове в сготвената и разсипана храна“, „яли сме пиле фрикасе, а не ледено пиле с брашно и вода“, „миналата година не ми е ясно кой готви, но храната беше добре и нямаше проблеми“, „само хлябът е качествен, храната е подигравка със старите хора“, „след смяна на фирмата изпълнител не ни харесва“, „картофите са черни в супата“.

    Нееднозначни са и оценките: „ако е възможно храната да се разнася по къщи за инвалиди и стари хора“, „готвеното е добро, но храната – не“, „продуктите са некачествени“, както и „програмата е добра за старите хора. “, както и препоръки да се подобри храната, влаганите продукти, да се следват рецепти, а хлябът да се дава два пъти седмично.

    На въпроса до колко това е представителна извадка, адв. Попов отговори: „Не е в мой интерес, но ви представям най-критичните извадки, за да се ориентирате. „Всички, които са били в старата кухня /б. а. кухнята – майка в Чепеларе до края на миналата година/ са против нас. Нормално е да кажеш, че топлата храна на място повече им харесва от колкото студената, която получава. Няма как да се доставя топла, а за разнообразието има менюта-всеки може да види менюто, в общината аз ги нося. Обядът е студен, защото ние трябва да го предоставяме с температура 4 градуса, той не се приготвя в Чепеларе, а в кухнята на хотел „Сани“ в Асеновград. Това е сериозна кухня с голям капацитет-не е квартално кафене или кръчма. Ресторантът на хотела приготвя храна за гостите на хотела, смяната – която готви храната по социалната услуга не е същата, която обслужва хотела, ние си имаме наши складове за съхранение, доставката, приготвяне и разноса също е наш ангажимент. При транспортиране има изискване храната да бъде охладена до тази температура. Няма как да е топъл, аргументите на чепеларци са, че преди са получавали топъл обяд 70 души от кухня – майка, ситуирана в Чепеларе. Аз не мога да обсъждам управленско решение дали да се хранят 70 човека или 450. Не е лесно да храниш 450 души и да доставяш храна на отдалечени населени места, защото Лилеково и Острица са по билата, Орехово е в страни, Забърдо е на 15км от главен път – особено зимата.

    Това, че потребителите недоволстват от качеството на обяда, той обясни така:

    „Хората, които недоволстват са едни и същи-те твърдяха още в началото, че са намирали рибешки кости в храната. Ние не сме готвили риба до този момент, няма как да приготвим риба поради риска за храната. По-безопасно е да не готвим риба, а тя и цената на рибата, половин скумрия вече...“, коментира адв. Попов и допълва, че цената 2.50лв е разкладката на човек, като в нея трябва да се предложи основно ястие 300 грама, супа 300 грама и хляб.

    „Когато се получат оплаквания, имали сме случаи, аз прозвънявам всички населени места, защото не може лицето „х“, казвайки, че порцията му е негодна за храна, да е само той. Веднага се проверява цялата община, звъня на хората, които раздават храната. Ако нещата се потвърдят от няколко места, вземаме мерки. “, казва той и дава пример с масово оплакване от селата от горчив патладжан от консерва, който веднага спира да се влага в ястия. Допълва, че формулярите за обратна връзка се изискват от управляващия орган, а отчетите се качват на официалната страница, като след всяка жалба се прави проверка. Твърди също, че системни са проверките и от санитарната инспекция в Смолян, показва и извадка на протокол за изпитване от лаборатория, която всяка седмица взема проби за наличие на патологични микроорганизми – тоест, че храната не е заразена с микроорганизми.

    „Имахме проблем с подправките - обясних, че се готви безсолно, спазва се количеството на подправките в рецептурника, оплакваха се от куркумата, вероятно от спецификата на родопския вкус, намалихме я. Не може да угодим на всички, някои хора казват – да, аз си го доготвям, включително и една от жените, които се оплакват пред вашата камера. Колка Четрокова, намерихме нейната анкета“, коментира адв. Попов. След излъчване на репортажа на „еТВ“, адв. Попов е пожелал да се намерят формулярите за обратна връзка на жените, които се оплакват пред камерата ни, а Колка Четрокова дори разрови с пръсти ориза, за да покаже вида му. В анкетата от юли жената пише, че иска подобрение на храната, по-гъста супата, а хлябът да се получава цял. През февруари пък е записала, че иска по-разнообразна храна, „ако нещо ми липсва доовкусявам си храната с вода и мазнина. Готвача да използва всички продукти. Доволна съм има всички зеленчуци. “  Втората недоволна жена от репортажа е Елена Метексинова, която от две години получава храна от социалната кухня. Адв. Попов е взел и нейни анкети от общината и тя категорично отговаря, че храната не ѝ харесва.

    На въпроса дали е проследил целия процес - кога през деня храната започва да се готви, как се транспортира и как достига до Чепеларе, той обясни следното.

    „Храната започва да се готви след обяд предходния ден в кухнята на хотела, от Асеновград за Чепеларе тръгва в 8 часа и първата точка на раздаване е пункта в 9 часа в Хвойна. След приготвяне минава през шоков охладител, за охлаждане ястията, сваля се рязко температурата и след това се преместват в хладилна камера. Шофьорът идва и ги пренася в бус. Той е с удостоверение от 13 юни т. г., минава периодично на проверка. Всеки го вижда и може да влезе вътре да види за какво става въпрос. Ние сме задължени да имаме система ХАСЕП за контрол на качеството“, обясни Попов в отговор на обвинения, че храната се кара в обикновен бус.

    Анкетите понякога се попълват пред него, в повечето случаи възрастните хора ги носят в къщи, други пък ги дават на някой да ги попълни, тъй като сред тях има и слабограмотни. „Аз всеки месец на всяка консултация ги питам какво става, критичните коментари се чуват най-много, защото хората като са доволни си мълчат. И аз слушам, ако ви кажа какви груби изказвания съм ставал свидетел в Чепеларе, това са безумни твърдения, това няма как да се случи“, коментира Попов. Според него част от исканията са „безумни“, а често се правят злоупотреби с храната.

    „Не може да отговаряш на безумни искания, каква е гаранцията, че вземайки храната в това топло време, той като дойде след 3 часа, каква е гаранцията, че е съхранявана. Изрично сме казали, оспорване качеството на храната на място – виждаш я, ако не ти хареса, казва се и се връща-оставят я в пункта, на човека, който я раздава. В община Чепеларе носим една проба порция, която се съхранява, може и в общината да идат да кажат. Трябва да създадем по-строги правила, ако трябва да се пазим от злоупотреби, защото има злоупотреби. Как да се предпазим ние, когато решават след 3 часа да я направят рекламацията. Имаше баба, която каза, че взела кюфтета, стояли два дена в хладилника, занесла ги в плевнята-котката не ги изяла, след това на улицата и кучето не ги изяло.“, каза още Попов, който също изрази съмнения, че поне част от недоволствот она чепеларци е свързано с наближаващите наесен кметски избори.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Га
      Гаден обяд
      4 0
      18:23, 7 авг 2019
      Да се радват, че хората са заплашвани че ако не си взимат храната ще останат и без други социални помощи. До сега всички да са се отказали. А относно кметските избори вече в Чепеларе е ясно че ще е с нов кмет.
    Последни новини