От х:

Днес в x:

Българче отнето от майка му в Италия заради въшки и мръсно облекло

Случай с отнето от италианските социални служби 12-годишно българско момиченце от майка му от няколко седмици буни духовете в Италия, съобщава в. "24 часа".

На 27 юли пред министерството на правосъдието в Рим се събраха членове на асоциацията А Пи Ес, чийто председател е сенаторът от "Форца Италия" Лучо Малан, за да протестират. Поводът за протеста е 12-годишната София - името, с което назовават детето, отнето от българската му майка преди година до Рим.

Този повод обаче събра на едно място "майки и бащи с най-невероятни истории, адвокати от цяла Италия, дошли в столицата на свои разноски, асоциации, борещи се за правата на децата, отнети от семействата им". Това съобщи сенаторът Малан пред информационната агенция А Ди Енне Кронос. Всички те искат проектозакон, който да предвижда санкции за социалните работници, които не спазват крайни срокове и процедури, и по този начин нарушават нормите за закрила на децата.

Какъв е случаят с българското момиченце, заради което тръгнаха протестите? Той беше разгласен през миналите седмици до няколко италиански медии, но най-вече в парламента, от сенатора от "Форца Италия" Лучо Малан. Той го описва подробно и в блога си.

На 13 юли политикът е представил е представил официално парламентарно запитване, засега без отговор, до министрите на правосъдието, социалните политики и здравеопазването.

Ето и какво разказва в официалния си документ сенаторът, който се бори за връщането на детето на българското му семейство. София, както условно се нарича момиченцето, е родена в България на 27 юни 2007 г. и е с българско гражданство.

Майка ѝ се мести в Италия през 2012 г. с детето си и с българина Г. Д., който ѝ става съпруг. Макар че не е биологичен баща на момичето, той се грижи за него от 2012 г., тъй като истинският баща никога не се е интересувал от детето.

През май 2018 г. социалните служби в Ладисполи, на 50-ина км северно от Рим, получили сигнал от училището, в което учи София, че тя не е посещавала занятия 27 дни. Това било заради проблеми, свързани с въшки, освен това дрехите на детето миришели лошо, а един път било облечено "в неподходящо за възрастта ѝ облекло".

Така след една-единствена визита за запознаване с майката и съпруга ѝ на 27 юни 2018 г., рождения ден на детето, социалните установили, че в дома било мръсно и разхвърляно въпреки оправданията на майката, че бил приключен ремонт и семейството се готвело да си замине за България. Заради това имало и много кашони, както се виждало от снимките. От тях става ясно, според сенатора, че жилището е повече от прилично, с голяма и приятна детска стая.

Родителите се оплакали пред социалните служби, че имат остри спорове с училището на София, и най-вече с директора Р. А. Те дори направили няколко оплаквания пред властите, че в нарушение на закона за защита на частния живот и на децата той разпространил неоторизирано на сайта на училището снимки на София.

Родителите протестирали и срещу факта, че румънският език бил наложен като задължителен в училището (в Ладисполи има голяма румънска общност), а английски можело да се учи само срещу заплащане.

Така, само след една-единствена визита в дома на София, на следващия ден - 28 юни 2018 г., без да предприемат никакво друго разследване по случая, в което да включат и други роднини като бабата и прабабата, с които детето прекарвало винаги лятото, социалните асистенти от Ладисполи отишли в дома на детето с въоръжени карабинери и пожарникари в униформи, за да вземат София. Настанили я в католически институт, управляван от монахиня.

Според сенатор Малан съществуват снимки, на които въпросната монахиня била прегърната с директора на училището.

След като била отнета от семейството си и пратена в религиозен институт, от 28 юни 2018 г. до май 2019 г. София можела да вижда единствено майка си два пъти седмично, и то в присъствието на хора от института. Било ѝ забранено да чува по телефона или да вижда мъжа на майка си, който ѝ бил като баща, тъй като според социалните "той бил чужд човек". Не можела да има никакъв контакт нито с баба си, нито с прабаба си или със свои приятели. На всичкото отгоре детето било подложено повторно на същите ваксинации, които майка ѝ вече била направила.

София била принуждавана да помага при неделните католически служби, въпреки че е източноправославна, и ѝ било забранено да говори на български с майка си.

Повече от година след отнемането ѝ от семейството за момичето не е задействано изпълнението на какъвто и да било проект за подкрепа, противно на написаното в италианския закон, пише Малан. Майката протестирала срещу неправомерните действия на монахинята А. М., както и за големия белег, който открила на гърба на детето си.

Като отговор българката получила от социалните писмо, с което ѝ се забранявала каквато и да е среща с детето ѝ "по повод последните събития".

Сайтът на института публикувал след Великден в нарушение на закона за закрила на частните данни статията "Великден в Ладисполи", която уж била написана от самата София и в която се посочвало истинското ѝ име и се показвала нейна снимка. Лицето било леко замъглено, но се подразбирало, че е тя. В статията София "пишела" колко е доволна и как се радва на грижите на монахините, докато другите деца са със семействата си през ваканцията, как обичала да бъде близо до свещеника и как монахинята А. М. била шеф на всички.

Въпреки че кметът на Ладисполи е назначен за легален настойник на София, досега не е отговорил на нито едно писмо на майка ѝ. Според сенатор Малан Съдът за малолетни е одобрил поведението на социалните служби, базирайки се единствено на общи и недокументирани от тях доклади.

В обръщение към министрите на правосъдието, социалните политики и здравеопазването сенаторът от "Форца Италия" пита дали не смятат, че са нарушени закони, както и член от конституцията, които се стремят да запазят единството и целостта на семейството, както и Конвенцията от Ню Йорк, която постановява, че е право на малолетния да не бъде отдалечаван от семейството му, с изключение на екстремни случаи на насилие и липса на грижи, както и че е право на детето да бъде изслушано по всеки въпрос, който го касае.

Малан цитира и документ на Ордена на социалните работници от 2016 г., който признава отдалечаването на малолетния от дома му само като extrema ratio, и се прилага само когато са изчерпани всички останали социални инструменти. Освен това в контекста на отдалечаването на малолетния трябва да бъде поставено началото на проект, целящ възстановяването на родителските грижи. Сенаторът пита и дали този начин на действие на социалните служби в Ладисполи не води до нелечими травми у детето и семейството му, като се има предвид, че София от над година е лишена от контакт с роднините и приятелите си, от правото на собствените си навици и среда и че всичко това е в противовес на задължението на държавата да стимулира благоденствието на гражданите.

Малан пита министъра на правосъдието и дали ще предприеме действия за наказване на отговорните лица.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Di
    dir
    0 0
    13:49, 1 авг 2019
    Циганска история.
Последни новини