От х:

Днес в x:

Шестгодишната Теди от Смилян получи награда от кмета, всеки ден чисти боклуци по пътя

    Теди е на 6 годинки, но вече е пример за всички, особено за възрастните. Момиченцето, което живее със семейството си в смолянското село Смилян, от най-ранна възраст е научено да се грижи за природата и чистотата на околната среда. Като всяко дете обича игрите, но особено се радва на разходките сред природата, където майка й Бистра Асенова често я извежда. „Редовно я водя в гората, берем цветя, гъби, билки за чай, тя се вълнува особено от животните и птиците.“, разказва тя.

    Вчера детенцето, което наесен ще е в предучилищна група, беше наградено от кмета на селото Чавдар Червенков за усилията си да чисти и събира боклуците в района на дома си. Теди е най-малката в голямото семейство на Бистра Асенова, има по-големи братя и сестри, които работят и учат в София. Научена е от майка си, че природата трябва да се пази, да се поддържа ред и човек да цени чистотата навсякъде.

    „Още докато я разхождах с бебешката количка, винаги носех торбичка и ръкавици, събирах боклучета, почиствах, уча я от малка, че така е правилно и всички хора трябва да го правят.“, разказа за СмолянБГвести 47 годишната Бистра.

    Докато вчера двете се разхождали край мостчето в близост до дома им, Теди отново се заела да чисти, този път започнала да събира тревата по пътя. Споделила, че всички трябва да го правят, защото селото става по-красиво и тя самата иска да участва в работата на възрастните. Докато детето се труди, майка му заснема с телефон видео и го изпраща на кмета, за да покаже как усилията на местната власт да разкрасява селото ентусиазират децата.

    „Нямах намерение да го споделя, но самата тя ме помоли за това, за да може всички майки и деца да правят като нея. Защото не може постоянно да искаме някой друг да чисти, поддържа, разкрасява, трябва и ние направим красиво и уютно нашето село.“, обясни майката и призна, че никога не е виждала момиченцето си толкова развълнувано, както при посещението на кмета на Смилян. Той специално идва, за да я поздрави и да й подари чантичка с подаръци за труда, който е положила. „Еуфорията беше голяма, не толкова от подаръка, а от вниманието и уважението от страна на г-н кмета. Теди е дете, което е задоволено- и материално и като грижи. Зарадва се на чантичката с книжка за оцветяване, боички и шоколадовите лакомства, но истински беше щастлива от това, че са оценили усилията й.“, разказва Бистра.

    Тя е убедена, че дъщеря й няма да спре да събира боклука, изхвърлен от недобросъвестни хора и се надява, че примерът й ще последват и други деца и възрастни.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини