От х:

Днес в x:

22 °C

Най-големият айсберг в света измина 250 км (таймлапс)

  Сателитни снимки показват движението на айсберга A68 - в момента най-големият айсберг в света (и шестият най-голям в историята), който плава на север по теченията в Атлантическия океан.

  В момента теглото на А68 е около 1,1 трилиона (милиард милиарда) тона. Той се откъсна от Антарктическия шелфов ледник Ларсен C на 12 юли 2017 г., преди две години. Айсбергът е с площ приблизително 4 пъти тази на Лондон или 2/3 от Кипър.

  Както можете да видите в този страхотен таймлапс, записан през последните 18 месеца от сателитите на Sentinel-1 на Европейската космическа агенция, ледникът непрекъснато се отдалечава на север и е стигнал на около 250 км от мястото, където се е откъснал. Според глациолога Адриан Лъкман, който сподели видеото, тази мобилност на най-големия свободно движещ се обект на Земята е доста впечатляваща.

  При дължина 160 км, с дебелина само няколко стотин метра, съотношението на Айсберг А68 е по-скоро като кредитна карта, отколкото типичното за айсберг, пише Лъкман, професор в Университета Суонси във Великобритания. Още по-изненадващо е, че Айсберг А68 остава в почти същата форма, както при отделянето му преди 2 години, въпреки че няколко пъти се удря в сушата.

  По нататъшната съдба на Айсберг A68 е да тръгне по течение, наричано „Weddell Gyre“и да бъде повлечен на север към по-топъл климат.

  Много от айсбергите, които потеглят по този път, свършват на остров Южна Джорджия, отдалечена британска отвъдморска територия, на около 1000 километра северно от Антарктика. Айсберги с размера на А68 плават в продължение на 5 години, преди да стигнат острова, като се разделят на все по-малки парчета по пътя.

  Други айсберги отиват по-далеч на север и в крайна сметка се стопяват близо до Южна Америка.

  Съдбата на А68 до голяма степен зависи с прищявките на Атлантическия океан, а учените ще продължат да наблюдават хода му от космоса. 

  Кредит: A. Luckman / Университет Суонси / Европейска космическа агенция

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 11.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
  11 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
  11 юли 2020
  Последни новини