От х:

Днес в x:

ЕНП: Тримата големи дължат отговор за служба "Военна информация"

Каква е официалната позиция на председателя на Народното събрание, премиера и президента за информацията, че в продължение на 3 г. са издавани незаконно разрешения за достъп до класифицирана информация от служба "Военна информация"? Този въпрос отправи днес Единната народна партия, след като вчера прокуратурата обяви, че двама началници от "Военна информация" са обвинени за престъпление по служба заради издаването на стотици разрешения в нарушение на закона.

Обвиняемите са бригаден генерал Светослав Даскалов и бригаден генерал Пламен Ангелов.

От ЕНП питат още как Цвета Караянчева, Бойко Борисов и Румен Радев оценяват липсата на реакция в рамките на този период от време, ако обвинението на Военна прокуратура е релевантно на истината. Какъв е размерът на щетата, нанесена върху партньорите от НАТО и ЕС, както и върху българската национална сигурност, ако обвиненията отговарят на действителността, искат да знаят също от партията.

Оттам задават и въпросите:

- съществува ли заповед от шефа на служба „Военна информация”, която дава мандат на заместника на службата да подписва разрешения за достъп;

- има ли утвърдено становище за същото разрешение, дадено от Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ);

- разрешава ли законът ДАНС да извършва проверки в Служба „Военна информация”;

- има ли случващото се в Служба „Военна информация” връзка с установяване на нелегитимен контрол над каналите за търговия с оръжие;

- как гледат партньорите ни от НАТО на хипотезата, че службите ни за сигурност се предоставят за обслужване на личните интереси на една политическа сила, на един депутат, на един медиен магнат, който понякога идва на работа.

"Въпросите, зададени тук, не засягат работата на Военна прокуратура, а изискват политически отговори от най-информираните хора в държавата и засягат нейното място в двата най-мощни съюза, в които членува България. Очакваме публични отговори, засягащи сигурността и интересите на страната и се надяваме това да се случи с необходимия приоритет, надхвърлящ важността на 50 броя прасета, джиповете по плажа и съдбата на българския футбол", пише още председателят на ЕНП Валентина Василева.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

Последни новини