От х:

Днес в x:

Скандал със секретна кореспонденция на британския посланик в САЩ

Британското външно министерство разпоредиха разследване на изтичането на телеграмите, написани от британския посланик в САЩ Ким Даръч, в които Белият дом на Тръмп е описан като "изключително неработещ" и "неспособен".

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че посланикът на Великобритания в САЩ "не служи добре на Великобритания", отвръщайки на удара след изтичането на секретни вътрешни дипломатически телеграми, които обрисуват нелицеприятен портрет на президента и неговата администрация.

В телеграмите си до британските власти Даръч пише, че информациите в медиите за ожесточени скандали в администрацията били като цяло верни. Той поставя под съмнение дали управлението на Тръмп може да стане по-стабилно, определяйки президента като несигурен и предполагайки, че кариерата на Тръмп може да приключи в позор.

Запитан по въпроса от журналисти в щата Ню Джърси, Тръмп коментира: "Посланикът не служи добре на Великобритания, това мога да ви кажа. Ние не сме големи привърженици на този човек... Мога да кажа някои неща за него, но няма да го направя."

Коментарите на Даръч са били направени в поредица от телеграми, изпратени до Лондон през последните две години, като те бяха публикувани вчера от неделното издание на британския в. "Дейли мейл". Въпреки че оценките на Даръч са в съответствие с много от коментарите относно управлението на Тръмп, публикуването на такива коментари от най-висшия дипломатически представител на Обединеното кралство в САЩ е неловко положение.

Коментирайки изтичането на информацията, британският външен министър Джереми Хънт каза: "Това е лично мнение. Това не е мнението на британското правителство. Това не е моето мнение. Продължаваме да мислим, че при президента Тръмп американската администрация е не само високоефективна, но и най-добрият възможен приятел на Обединеното кралство на международната сцена."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини