От х:

Днес в x:

Австрия реши: глифозатът е опасен

Австрия забрани използването на препарати срещу плевели, съдържащи глифозат. Във Виена са убедени, че хербицидът е опасен. Природозащитниците наричат това решение "историческо".

Австрийският парламент прие с мнозинство предложението на Социалдемократическата партия: да се забрани използването на глифозат. Чисто юридически обаче мярката е много оспорвана: може да се окаже, че приетата забрана е в разрез с европейското право, тъй като в ЕС лицензът на този препарат за растителна защита изтича чак през 2022 година. А страните-членки могат само в изключителни случаи да налагат забрани за използването на разрешени продукти.

От природозащитната организация "Грийнпийс" нарекоха забраната "историческа". Сега на ход е Европейската комисия (ЕК), която в срок от 3 месеца може да оспори австрийското решение.

Съществуват опасения, че веществото глифозат причинява рак. Хербицидът се произвежда от "Монсанто" - дъщерната фирма на германския концерн "Байер". В САЩ "Байер" е засипан от жалби заради предполагаемите вреди за здравето на хората от използването на хербицида.

В Северна Америка препарати с глифозат се продават още от 1970-те години под търговската марка "Roundup". Глифозат се използва и в много други препарати срещу плевели, тъй като валидността на патента отдавна е изтекла. Досега всички опити за налагане на забрана срещу изпозването на глифозат са се проваляли. Така например преди време южната австрийската провинция Каринтия трябваше да отмени пълната забрана за използване на глифозат, която беше наложила. Тя остана да важи само за обществените и гробищните паркове, за спортните и детските площадки, за училищните дворове и плувните басейни - както предвижда рамката, приета от ЕС.

Скептицизъм относно ефекта от забраната на глифозат изразяват учени от Университета за почвени култури във Виена. Те са анализирали резултатите от 400 изследвания по въпроса и стигат да извода, че пълната забрана на продукта е в нарушение на европейското право. Вместо генерална забрана, учените предлагат да се ограничи значително използването на хербицида. В същото време те уверяват, че в сравнение с други подобни пестициди той не представлява сериозен риск за здравето.

Бразилия и САЩ - шампиони по пестициди

"В дебата за опасностите, свързани с употребата на глифозат, не се вземат предвид вредите, които хербицидът причинява в дългосрочен план", предупреждава Лариса Бомбарди от университета в Сан Пауло, Бразилия. Тя припомня, че южноамериканската страна и САЩ са най-големите потребители на пестициди в света. В Бразилия се използват годишно около 1 милион тона, като най-често става дума за  глифозат. "През последните 10 години използването на пестициди в Бразилия е нараснало със 150 процента. В южните земеделски райони на страната на един хектар обработваема площ се използват между 12 и 16 килограма пестициди годишно", казва Лариса Бомбарди. За сравнение: в Европа на същата площ се използват между 1 и 2 килограма препарати за растителна защита. Ето защо подписването на търговското споразумение между ЕС и Южноамериканския общ пазар (Меркосур) не е непременно добра новина за европейците, посочва Бомбарди. "Една част от тези химикали, които Бразилия внася включително от ЕС, се връща обратно в Европа - чрез изнасяните за европейския пазар земеделски продукти от Бразилия", посочва тя.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини