От х:

Днес в x:

0 °C

Злото "Монсанто" изчезва?

Германският химически гигант "Байер" поглъща "Монсанто" и сваля името му от фирменото лого. Едно име, което за мнозина е синоним на злото. Това обаче далеч не означава, че вече всичко е наред. Коментар на Хенрик Бьоме за DW.

Ето, че най-после отново германски концерн е по заглавните страници на икономическите списания по цял свят. За разлика от "дизелгейт" и провала на "Дойче Банк", този път има добри новини. Срещу сумата от 56 милиарда евро концернът "Байер" купува американския гигант за производство на семена "Монсанто". Това е най-голямото сливане на германски концерн в чужбина. 

Един омразен обект изчезва

Когато ставаме свидетели на подобни големи събития, можем със сигурност да разчитаме на едно: че ще се намери огромна тълпа критици, които да изложат всевъзможни аргументи "против". В конкретния случай те твърдят, че "Монсанто" и генната технология са виновни за мъките на селските стопани в развиващите се страни. Твърдят още, че сега възниква един монопол, който не дава никакъв избор на фермерите по света. Концернът "Байер", казват те, се слива с едно предприятие със съмнителна репутация и така уврежда собствения си имидж. При всяка откриваща се възможност по улиците излизат демонстрати с плакати, на които е изписано: "Монсанто=зло!". 

Разбира се, няма как да не подчертаем, че "Монсанто" беше омразен обект. Концернът от Сейнт Луис в щата Мисури правеше какви ли не машинации. Той разкрасяваше и дори фалшифицираше резултатите от изследванията на своите продукти, подкупваше служители на регулаторните агенции. За лошия имидж на "Монсанто" допринесоха и скандалите, съдебните спорове, но и предразсъдъците. В Германия например се шири небивал страх от генната технология. Макар че науката се опитва, според силите си, да отнеме страховете на хората. Напразно, казват критиците, тъй като учените "така и така са купени от "Монсанто"".

Монопол вместо многообразие?

Настроенията сред фермерите са разнопосочни. Едни смятат хербицида "Раундъп" (продуктът с глифозата) и пасващите към него семена за идеални средства. Защото и при тежки климатични условия реколтата е сигурна. Други пък казват, че това е дяволско средство, което щяло да ни превърне в мутанти. И когато сега "Байер" поглъща "Монсанто", изчезвало само името, но глифозатът си оставал. Щели да останат и съдебните дела на американските фермери срещу "Монсанто". Ищците казват, че глифозатът предизвиква заболявания и настояват за обезщетения. Ако спечелят делата, концернът "Байер" ще бъде изправен пред сериозен проблем.

Към това се прибавя и историята с т.нар. монопол. След сливането на двата концерна, "Байер" ще има една четвърт дял от световния пазар. А това не е никакъв монопол. "Байер" ще си дели пазара с още три други концерна, които от своя страна също търсеха партньори. Вярно, че преди няколко години все още имаше седем големи агрохимически концерни, а сега те са само четири. Вярно е и това, че "Байер" ще стане най-големият в света производител на семена и хербициди. Но антимонополните служби в 30 държави все пак проучиха сделката много подробно. Всяка от тях имаше конкретни изисквания за това кои сфери от бизнеса си трябва да продаде "Байер", за да може и в бъдеще на световния пазар да има конкуренция. Германският концерн от своя страна предостави 40 милиона страници документи в Брюксел и Вашингтон, за да убеди антимонополните власти в сделката.

Може ли злото да бъде победено?

"Байер" и "Монсанто". Сделката вече е факт. Договорът е подписан от юристите на двата концерна и е публикуван. Без шумно парти, без шефовете на двата концерна, които да говорят за "звездна сватба". Това показва, че "Байер" явно знае с какво се захваща. "Ние осъзнаваме нашата отговорност пред селските стопани, потребителите и околната среда", заяви преди няколко дни шефът на "Байер" Вернер Бауман. И обеща прозрачност.

След 117 години името "Монсанто" изчезва. Първоначално от обменните списъци на борсите. А от главите на хората? Това ще се случи тогава, когато мениджмънтът на "Байер" докаже, че злото наистина може да бъде победено.

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Го
  Голяма работа
  1 0
  11:05, 11 юни 2018
  Кой плати последните две световни войни? Циклон????

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини