От х:

Днес в x:

11 °C

Постигнаха договореност: Урсула фон дер Лайен за ЕК, Шарл Мишел за ЕС и Кристин Лагард за ЕЦБ

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС.

Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия, ЕНП) да бъде председател на Европейската комисия. Това предложение подлежи на утвърждаване от Европейския парламент с мнозинство от 376 гласа.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен е на 60 години. Родена е на 8 октомври 1958 година. Тя говори свободно английски и френски език, но преживя трудни времена начело на министерството на отбраната на Германия - пост, който заема от 2013 г., предаде Ройтерс.

Мандатът й бе белязан от скандали за присъждане на договори за обществени поръчки, от случаи на крайнодесен екстремизъм в германската армия, от критики за пропуските в бойната готовност на въоръжените сили и от сблъсъка между два бойни самолета Юрофайтър миналия месец, при който един пилот загина.

Фон дер Лайен влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината. Тя е гинеколог. Фон дер Лайен е майка на 7 деца. Родена е в Белгия, живяла е във Великобритания и САЩ, заобиколена от политици. Баща й Ернст Албрехт е бил премиер на провинция Долна Саксония от 1976 г. до 1990 година. Тя е учила в Лондонското висше училище по икономика от 1977 г. до 1980 г., но под псевдонима Роуз Ладсън, защото се притеснявала, че може да бъде обект на атаки като дъщеря на влиятелен политик. После се захваща с медицина и завършва Хановерския медицински университет.

Туск съобщи, че Вестагер и Тимерманс се предвижда да бъдат първи зам.-председатели на ЕК

Той отбеляза, че при гласуването Германия се е въздържала от подкрепа за Фон дер Лайен (което се възприема като глас "против"), макар германският канцлер Ангела Меркел да е била "за" в лично качество.

ЕП избира своето ръководство, нямаме думата, но се надяваме за председател в половината мандат да бъде избран представител на Централна и Източна Европа, каза Туск. Той поясни, че се предвижда първата половина от мандата на председателството на ЕП да бъде за социалистите, а втората - за Европейската народна партия.

Взето бе решение ръководството на Европейския съвет да бъде поето от служебния премиер на Белгия Шарл Мишел (либерали) за срок от две години и половина и възможност за втори мандат. 

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти), ако бъде потвърден от новия председател на ЕК.

Предлага се ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка за един-единствен мандат от осем години. Това решение подлежи на повторно потвърждение от европейските държавни и правителствени ръководители след съгласуване с ЕП и ЕЦБ. Управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард каза, че временно сдава ангажиментите си там, след като лидерите на Европейския съюз я номинираха за председател на Европейската централна банка, предаде Асошиейтед прес.

Лагард, която е и бивш финансов министър на Франция, написа в Туитър, че за нея е чест да приеме номинацията от Брюксел, предложена днес. "Временно реших да прекратя своите задължения" като шеф на МВФ по време на периода на утвърждаването на новите лидери в ЕС, отбеляза тя. 

Групата на социалистите в Европейския парламент изрази разочарование от предложенията, обсъждани в Европейския съвет за разпределението на висшите длъжности в ЕС.

Не бихме искали процесът на водещите кандидати за председател на ЕК да умре, се посочва в изявление на председателя на парламентарната група на социалистите Ираче Гарсия. Неприемливо е популистки правителства да отстраняват най-добрия кандидат, само защото е защитавал върховенството на закона и споделени европейски ценности, добавя тя.

Кандидатът на социалистите за председател на ЕК Франс Тимерманс в последните дни бе разглеждан като възможна отстъпка в преговорите между държавите от ЕС. Той бе сред водещите кандидати, но според последния известен вариант на договореност в Европейския съвет не се предвижда да заеме някоя от най-високите длъжности. Досега като зам.-председател на ЕК Тимерманс отговаряше за върховенството на закона, което стана причина за разногласията му с Будапеща, Варшава, Букурещ.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини