От х:

Днес в x:

9 °C

Борисов на среща с Тимерманс: Кой е отгоре и кой - отдолу не е най-важното (видео)

С разрив сред европейските лидери по въпроса кои хора да заемат висшите постове в Европейския съюз завърши нощта. Няма съгласие и кой да оглави Европейската комисия. Лидерите на Германия и Франция лобират за холандския социалдемократ Франс Тимерманс - заместник на досегашния ѝ председател Жан-Клод Юнкер. Европейската народна партия (ЕНП) не е съгласна и иска германеца Манфред Вебер на поста.

Малко след работната вечеря снощи разговорите бяха прекратени. Ръководещият срещата Доналд Туск обяви почивка, в която да се проведат двустранни разговори. Такъв проведе и българският премиер Бойко Борисов с Тимерманс, а на официалния му профил след нея бе публикувано видео.

Ето какво казва дословно българският министър-председател:

"Водим тежък съвет и исках да те видя, защото се очертава такъв компромис: Вебер - на парламента, ти - на Комисията. Да чуя от теб дали има... (съгласие - бел. ред.).

Съответно, ние сме работили прекрасно през годините, знаеш кое ние важно - газовият хъб, механизмът, Шенген, реформите, които по твоя списък правим в съдебната система. Сега всичко влиза в парламента - проверка на тримата големи, съответно и контрол и може да се отстраняват.

В общи линии просто да се видим да ги преговорим, защото имахме решение до днес в ЕНП... за мен е важен компромисът. Социалдемократите са системна партия... айде, те също. Така че кой е отгоре и кой - отдолу в случая не е най-важното. Погледнато реално, Вебер има повече опит в парламента, толкова години, а ти - като заместник-председател на Комисията. Така че... има държави членки, които имат някои притеснения, от Централна и Източна Европа, но аз съм убеден в неговата принципност и от една година, мисля че наблюдаваш моите изказвания. Днес говорихме с Педро, Еманюел, Люте, Ангела, други колеги, че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим. Мисля, че двете партии плюс ако се намери и добро решение за Съвета, ще бъде добра конструкция".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Su
    sun
    2 0
    09:56, 1 юли 2019
    Не сме нито в Шенгенското пространство, нито в еврозоната, нито има газов хъб. Има ги само безкрайните лакърдии на Боката.
Последни новини