От х:

Днес в x:

Древни тайни по The World TV през юли

ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ
Какви тайни познания са скрити в древното ни минало? Екип от именити учени са заема да проучи какво стои зад митовете, артефактите, загадъчните древни текстове и изгубените градове из целия свят.

В ТЪРСЕНЕ НА ТУТАНКАМОН
В края на 19 в. в Европа интересът към египтологията и съкровищата на Древен Египет е по-силен от всякога. Животът на двама мъже, археолога Хауърд Картър и аристократа лорд Карнарвън, се преплита с този на Тутанкамон - млад фараон, чиято ненавременна смърт го изпраща в историческо забвение, преди двамата откриватели да разбулят тайните му.

ФАРАОНЪТ И ШОУМЕНЪТ
Италианският цирков артист Джовани Белзони чувства, че е роден за велики дела и заедно със съпругата си Сара и прислужника си Джеймс Къртин напуска Англия и поема към Кайро. Там съдбата го среща с британския консул, който му възлага да събира артефакти за Британския музей. Белзони поема на вълнуващо и опасно пътешествие, а филмът прави паралел между неговата история и тази на прочутия фараон Рамзес Велики.

ЗАГАДКАТА НА РОЗЕТСКИЯ КАМЪК
Инвазията на Наполеон Бонапарт в Египет през 1798 г. разкрива един съвсем нов свят пред европейците. Загадъчният Розетски камък, открит от французите, пленява въображението на множество учени, а филмът проследява историята на двама от тях - британския учен Томас Йънг, опитващ се да разшифрова йероглифите с помощта на математиката, и младия филолог Франсоа Шамполион, който търси паралел между символите и древния коптски език.

ТАЙНИТЕ НА ЙЕРОГЛИФИТЕ
Франсоа Шамполион е решен да докаже теорията си, че йероглифите са не просто символи, а израз на говорим език. Оставяйки съпругата и невръстното си дете във Франция, Шамполион заминава за Египет, за да събира артефакти за краля и да провери дали може да преведе тайнствените йероглифи по стените на пирамидите.

ПОСТРОЯВАНЕ НА ВЕЛИКАТА ПИРАМИДА
Филмът разказва историята за строежа на Великата пирамида в Гиза през погледа на един от нейните строители - въображаемия герой Нахт, посветил живота си на изграждането на пирамидата.

ХРАМЪТ СРЕД ПЯСЪЦИТЕ
Белзони влага цялата си енергия в събирането на антики за Британския музей, но впоследствие разбира, че британският консул го е излъгал и вместо да ги праща в Англия, сам търгува с артефактите. Напук на постоянните заплахи на дипломата Дровети, събиращ антики за Франция, Белзони продължава да пътува в търсене на египетски съкровища, открива гробницата на бащата на Рамзес - Сети и се прочува по целия свят.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини