От х:

Днес в x:

Европа казва сбогом на GPS (видео)

"Бай бай, GPS! Здравей, Galileo!" Използвали сте GPS досега, но знаете ли за GNSS? В Европа е известен като Galileo, нашата собствена сателитна навигационна система. Ролята на ЕС в глобалната космическа политика е на дневен ред в EK. Това пубкликува в официалния си профил комисията след проведената среща за космоса, иновациите и инвестициите в тях в ЕС.

Galileo е гръбнакът, който ще даде възможност за излитане на дигиталната икономика на Европа. Той също така осигурява по-безопасни пътища и железопътни линии и по-бързи операции за търсене и спасяване. Galileo ще бъде напълно разгърнат до 2020 г. с 30 спътника. Според плановете, системата ще 20 пъти по-точна от GPS що се отнася до геолокация и ще осигурява функционирането на следващото поколение технологии - самоуправляващи се превозни средства и смартфони, разказва видеото.

Начините за засилване на ролята на ЕС като глобален участник и насърчаване на международното сътрудничество в областта на космическото пространство са обсъдени на срещата на ниво министри на 28 май. Министрите призоваха за повече инвестиции в научни изследвания и иновации, свързани с космоса. Те подчертаха значението на международното сътрудничество и на космическата дипломация за космическата промишленост на ЕС и се съгласиха, че ЕС трябва активно да се ангажира с текущите дискусии относно глобалното управление на космическото пространство.

Съветът прие и заключения относно космическото пространство като средство за създаване на по-конкурентоспособна икономика на ЕС.

"Космосът предлага огромен потенциал по отношение на възможностите за повишаване на нашата конкурентоспособност, иновации и предприемачество. Трябва да преследваме и укрепваме усилията си за развитие на умения и капацитет, за да можем да запазим водещата си роля на световно равнище." - Никола Хурдук, румънски министър на научните изследвания и иновациите.

Комисията по въпросите на космоса проведе деветата си среща. Космическият съвет е форум, насочен към координиране на космическите дейности между ЕС и Европейската космическа агенция (ЕКА). 
 
Акценти от Съвета за конкурентоспособност от 28 май 2019 г. относно научните изследвания

Съветът проведе политически дебат за това как да се засили положителното въздействие на политиката на ЕС върху научните изследвания и иновациите върху конкурентоспособността на икономиката на ЕС. Министрите подчертаха необходимостта от адекватен бюджет за „Хоризонт Европа“, следващата многогодишна рамкова програма за научни изследвания и иновации. Те също така призоваха за политика, която да гарантира взаимодействие между различните програми на ЕС за финансиране, за да се максимизират техните ефекти. И накрая, те подчертаха положителните ефекти от подходяща регулаторна рамка, включително държавни помощи, за иновациите.

Определени са ключовите стратегически решения, които са необходими, за да се гарантира, че научните изследвания и иновациите остават силна движеща сила за по-конкурентоспособна икономика на ЕС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини