От х:

Днес в x:

29 °C

Колко знаят европейските граждани за космоса

  Европейците са безспорно заинтересовани от космическите дейности, а идеята за обединяване на ресурсите между европейските страни се счита за важна единодушно от европейските граждани. Това са само две от интересните констатации от неотдавнашно проучване на общественото мнение по въпросите, свързани с космоса.

  Проведено от името на ESA от Harris Interactive през декември 2018 г., проучването обхваща над 5000 души на възраст над 18 години и представители на обществеността в петте най-населени страни в Европа - Германия, Великобритания, Франция, Испания и Италия.

  Проучването установява, че почти единодушно европейците са идентифицирали три основни приложения на космоса - по-доброто разбиране на Вселената, наблюдението на собствената ни планета, например ефектите от изменението на климата, и възможността да се улесни животът на Земята, например в транспорта или комуникациите.

  Чували ли сте ЕКА?

  По-малко хора вярват, че космическите дейности могат да ни предпазят от заплахи от космоса, макар че почти всички са съгласни, че това трябва да бъде приоритет. Това може да се приеме силна подкрепа в полза на касаещите космическата сигурност в предложения в програмата, които ще бъдат направени по-късно тази година на конференцията Space19 +, пише ЕКА

  Разочароващ резултат от проучването е, че само 4 от 10 европейци се чувстват добре информирани за европейските космически дейности. Мнозина са чували за европейски космически програми и ЕКА, като на въпроса дали знаят за ЕКА, 83% са отговорили положително, но само 37% са заявили, че знаят точно какво е това.

  Колко струват космическите дейности?

  Интересно е, че въпреки че хората не знаят много за дейностите на ЕКА, те значително надценяват разходите за космическите дейности за данъкоплаците в своите страни. Въпреки че тези разходи са около 10 евро годишно на гражданин в обхванатите в проучването страни, много малко анкетирани са оценили това правилно.

  Средно европейците оценяват цената на космическите дейности на 245 евро годишно на гражданин, което е над 20 пъти повече от действителния размер.

  Интересно е да се отбележи, че европейците все още идентифицират две исторически космически „суперсили”, САЩ и Русия, но с Европа като техен основен конкурент, а не Китай. Почти всички анкетирани са изразили съгласие, че европейските страни трябва да обединят ресурсите си, за да направят това.

  Важни ли са космическите дейности?

  Беше отбелязано, че във всички европейски страни значимостта, която се приписва на Европа, надвишава тази, която се приписва на собствената им страна. Дори 85% от интервюираните британски граждани, в контекст, силно повлиян от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, смятат за важно европейските страни да обединяват ресурсите си за космически дейности.

  Като цяло обаче 90% от респондентите са имали положително мнение за космическите дейности.
  Коментирай

  За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
  Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
  Captcha изображение
  Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

  Хороскоп за 24.08.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
  24.08.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
  24.08.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
  24.08.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  24.08.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  24.08.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
  24.08.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
  24.08.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
  24.08.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
  24.08.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
  24.08.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
  24.08.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
  24.08.2019
  Последни новини