От х:

Днес в x:

Един малък Голф

Миниатюрен Golf във всичко освен името си, новият Polo споделя напълно дизайнерския език на по-големия си брат. Моделът изглежда солидно конструиран, с отличен интериор и дори леко изтънчен. Така Polo се появява като идеалната покупка за тези, които искат Golf, но са ударени по някакъв начин от кризата.

Приликите между Volkswagen Golf и новия Polo са направо поразителни. На пръв поглед новият Polo може много лесно да бъде сбъркан с по-големия вариант. Това далеч не е толкова лошо нещо, тъй като Golf е доста уважаван и определено е един от най-силните представители на класа.

И в тази връзка Polo е позициониран много добре именно като по-малкия брат на Golf. Задните светлини са най-очевидната разлика между двата модела, но като цяло моделът си прилича на Golf, паркиран малко по-далеч... По-дълъг, по-нисък и по-широк в сравнение с предишния Polo, новото поколение определено изглежда по-агресивно и динамично: и така вероятно ще допадне на доста по-широка аудитория в сравнение с малко старомодния си предшественик (без някой да иска да обиди настоящите клиенти).

И като изключим факта, че това вероятно е един от най-добре изглеждащите суперминита за продан, новият Polo може да се похвали и с доста качествено стандартно оборудване. ESP представлява стандартен в цялата гама, като всички модели получават също така четири въздушни възглавници и възглавници на седалките, които предпазват от камшичния ефект. Електронните предни стъкла и централното заключване също са част от оборудването, въпреки че допълнителните спецификации за пазара се очаква да бъдат представени, щом моделът бъде пуснат.

Цените се очаква да започват от около 10 000 евро, като се предлагат четири бензинови и три дизелови двигатели. Като опция е на разположение и седемстепенна автоматична трансмисия. Освен това моделът може да бъде поръчан и с малко по-скъп пакет, включващ двузонов климатик и touch screen навигаторна система. Представените възможности доказват, че ще има Polo за всеки вкус и бюджет.

По-лек, по-нисък и по-широк в сравнение с предишния модел, Polo обещава да предоставя доста по-остро и интересно управление, отколкото своя способен, но леко скучен предшественик. Няма две мнения по въпроса, че този модел представлява стъпка напред за минито на VW, макар и да не отговаря напълно на динамиката и отличното управление на Ford Fiesta. Междувременно воланът на Polo e много добре претеглен, но не предоставя достатъчно информация.

Така първата подсказка, че автомобилът е на лимита си при преминаване в завои с висока скорост е свиренето на гумите. Същевременно стегнат и изчистен, ако не бързате прекалено много, той впечатлява с добра возия – дори когато е оборудван с по-големи колела. Изолацията също е на добро ниво, като шумовете от вятъра, пътя и двигателя почти не достигат до пътниците вътре.

Позицията на водача също е отлично преценена, като относително твърдите седалки предлагат добра опора и комфорт. Арматурното табло е изчистено, а инструментите са ясни за разчитане; някои детайли, които заслужават внимание, включват осветлението в жабката.

Нещо, което не е толкова хитро, е облегалката за ръце между водача и спътника му, която – в спуснато състояние – пречи много за ползването на скоростния лост и ръчната спирачка. На разположение са четири бензинови двигателя: два 1.2-литрови агрегата с мощност от 59 и 69 к.с., 1.4-литров агрегат с 84 к.с., както и 1.2-литров двигател с турбо, който връща мощност от 104 к.с. Към тях има два 1.6-литрови турбодизели с мощност от 74 и 89 к.с. 1.2-литровият TSI двигател изглежда да е единственият, който действително изглежда пъргав, като дизелите предоставят гладък приток на въртящия момент, както и добра икономия.

За съжаление, дизелите не впечатляват този приток на тяга в средата на оборотния диапазон, който някои биха очаквали от него.

Новото Polo представлява особено добро предложение (спрямо предшественика си) заради отличната икономия на гориво. От VW твърдят, че могат да бъдат спестени до 20 % от разхода на гориво спрямо предишното поколение. Това се дължи предимно на факта, че новият модел е по-лек, а и агрегатите му са по-модерни. Аеродинамиката и технологията на гумите (Michelin) също не трябва да остава на заден план. Дизелите – с каквато и мощност да са – връщат официално комбиниран разход на гориво от 3.7 л/100 км. Същевременно ако действително искате толкова икономично Polo, ще трябва да почакате до 2010 година, когато ще бъде представена и версията BlueMotion.

Въпросният модел ще притежава технологията start-stop, система за регенериране на енергия при спиране, трицилиндров турбодизелов двигател с мощност от 74 к.с., както и оптимизирана аеродинамика и гуми с по-нисък коефициент на съпротивление. По този начин комбинираният разход на гориво би трябвало да падне под 3 л/ 100 км. Емисиите на СО2 също ще бъдат невероятни – 87 г/км.

Засега изглежда, че новият Polo на Volkswagen ще преследва Ford Fiesta, но с оглед на доброто управление, комфорта в интериора и най-малкото отличния дизайн на екстериора, моделът определено има своите плюсове, заради които да бъде предпочетен. Изглежда по-престижен от своите конкуренти, изглежда и по-добре конструиран, предлага добро вътрешно пространство и е някак си по-изтънчен. Това само по себе си означава, че по-малкият брат на Golf – Polo – ще се радва на значителен интерес... но през цялото време ще се конкурира с Ford Fiesta и нейния близък роднина, Mazda2.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини