От х:

Днес в x:

12 °C

Корали разкриват, че Ел Ниньо става все по-силен и по-силен

Ел Ниньо е променил модела си през последните години, според доклад, разглеждащ различни видове събития, причинени от явлението през последните 400 години.

През последните няколко десетилетия традиционните проявления на Ел Ниньо са станали много по-силни.

Тези открития ще променят напълно разбирането ни за явлението. Промените влияят върху валежните модели и температурите в Австралия, Югоизточна Азия и Америките.

Някои климатични модели подсказват, че скорошните промени в проявленията на Ел Ниньо може да се дължат на климатични промени, но досега дългосрочните наблюдения бяха ограничени.

Какво е Ел Ниньо?

Ел Ниньо е явлението, което описва затоплянето на повърхността на океана в тропическите региони на Тихия океан. Това затопляне е толкова силно изразено, че се усеща по цялата планета.

При силен Ел Ниньо, Австралия и части от Азия биват засегнати от суша. Точно обратното се случва в западната част на двете Америки, където падат проливни дъждове и се образуват наводнения.

В същото време до голяма степен най-горещите години по света съвпадат с проявленията на Ел Ниньо.

Причината за това глобално влияние се крие в промените, които Ел Ниньо предизвиква в атмосферната циркулация. В нормални години, така наречената Циркулация на Уокър измества въздушни маси по протежението на екватора из тропическите региони на Тихия океан.

По-топлите води в годините с Ел Ниньо нарушават или обръщат наопаки тези циркулационни модели. Видът на атмосферните аномалии и влиянието върху климата зависят от това в кой регион се е повишила температурата на водата.

Нов модел на Ел Ниньо

В момента в тропическите региони на Тихия океан се наблюдава нов модел на Ел Ниньо. Той се характеризира с по-високи температури на водата в централната част на Тихия океан, вместо обичайното затопляне на източните региони, около бреговете на Южна Америка, на разстояние 10 000 км.

Макар и не толкова силен, колкото източнотихоокеанската версия, новият Ел Ниньо ясно се забелязва през последните десетилетие, включително 2014-2015 и 2018-2019. През последните 400 години Ел Ниньо се е проявявал приблизително с една и съща сила в централните и източни части на Тихия океан.

В края на 20-ти век, обаче, учените регистрират внезапна промяна: рязък ръст на проявленията на Ел Ниньо в централната част на Пасифика. В същото време броят на проявленията в източните региони на океана остава нисък, с изключение на последните три – през 1982-1983, 1997-1998, 2015-2016, които се отличаваха с необикновена сила.

Корали разкриват тайните на миналото

Това което ни пречи да научим повече за проявленията на Ел Ниньо в централните региони на Тихия океан, е фактът че явлението следва 2-7-годишен цикъл. Затова може да се наблюдава едва няколко пъти в рамките на един живот.

Ето защо учените търсят помощ от коралите в тропическите региони на Пасифика. Коралите се появили десетилетия, дори векове, преди да започнем да измерваме климата с различни инструменти.

Те са безценен архив, съдържащ информация за състоянието на водата през различните периоди, включително промените, предизвикани от Ел Ниньо.

Именно благодарение на информацията от коралите, учените регистрират необичайни промени в скорошните проявления на Ел Ниньо.

Защо това е важно?

Поведението на Ел Ниньо има сериозни последици за обществата и екосистемите по света. Един от най-красноречивите примери са епидемиите по цял свят в периода 2015-2016.

И докато влиянието на климатичните промени продължава да ни се разкрива, много от най-горещите години, регистрирани до момента, съвпадат с проявленията на Ел Ниньо.

Нещо повече Тихият океан продължава да е в режим Ел Ниньо, а хората по света вече се питат какви прояви на екстремно време да очакваме в идните месеци и години.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Като истински реалисти не храните големи очаквания, но е сигурно, че ще има какво да ви зарадва днес. Ще се почувствате доволни, че сте помогнали на някого, а за другото, вие сте свикнали. Целите ви са по-дълготрайни и липсата на финансови успехи няма да се отрази неблагоприятно на изпълнението им.
29 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ако искате силите ви да стигнат за всичко, което предвиждате днес, работете по-спокойно. Излишните емоции ще ви изхабят бързо, което не е във ваш интерес. В този ред на мисли не търсете конфронтация с никой и не пречете на другите да говорят. Погрижете се за себе си, като решите собствените си проблеми.
29 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Опитайте се да не преувеличавате проблемите, които ще съпътстват деня ви. От вас зависи да им се поддадете или да откриете позитивните възможности, които също няма да липсват. Ще имате подкрепата на ваши близки и това вероятно ще ви е изключително полезно. Усмихвайте се по-често.
29 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
29 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Изпълнени сте със самоувереност и добро настроение. Това е чудесно, но не подценявайте реалността. Вие най-добре знаете, че тя не винаги е такава, каквато ви изглежда. Опитвайте се да избягвате споровете, рискувате да си навлечете излишни неприятности. В интимната сферата очаквайте голям интерес към вас.
29 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересите ви в нова сфера на дейност ще ви подтикнат да се запознаете отблизо с детайли и тънкости, скрити на пръв поглед. Общите занимания също ще се толерират и в тази връзка ще ускорите приключването на срочна задача. Не пропускайте да зарадвате близките си с жест на внимание, още повече, че те го очакват.
29 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Погрижете се да не поемате чужди задължения, дори ако се наложи да не направите услуга на някого. В противен случай рискувате да объркате всичките си ангажименти за деня. Изненадайте вашия партньор с малък подарък. Очакват ви предложения, на които не бързайте да отказвате. Успехът ви там няма да бъде бърз, но за това пък ще ви носи дълго време печалба.
29 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Случващото се около вас ще затвърди усещането ви, че можете да се справите не по-зле от всеки друг, предвид общи задачи и ангажименти. Не позволявайте на депресията да ви завладее, имате сили и ще успеете. Нечия любов и внимание ще ви дават кураж и вдъхновение. Дамите ще се чувстват в свои води днес и ще извлекат дивиденти за бъдещето си.
29 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви занимават преди всичко грижите по семейството и на втори план личното ви здраве. Не допускайте евентуално недоразумение с околните да помрачи настроението ви. Изяснете се на мига и продължете напред. Не тръгвайте в последния момент на път, неподготвени. Помислете и за външния си вид.
29 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В стремежа си да побеждавате на всяка цена, разчитайте най-вече на себе си. Така ще вините само себе си, ако в края на деня се почувствате неудовлетворени. Но повече имате шансове да успеете. Положително развитие на връзка, която до сега ви е носила повече тревоги.
29 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Свършете работата, която ви е останала днес и едва тогава помислете да приятното прекарване, което сте планирали. Ако направите обратното, най-вероятно ще останете разочаровани и от двете. Приятелите ви посочват грешки, които най-добре ще е да коригирате. Не проявявайте излишна упоритост в това отношение, просто не е във ваша полза.
29 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Деня ще бъде напрегнат. Сведете контактите си до минимум за да не се разочаровате. Ще срещнете враждебност, която, като бумеранг може да връщате на подателя й , ако сте добронамерени. Запазете за себе си своите мисли и не се налагайте. Вашия духовен свят ще ви приюти и защити от недоброжелатели.
29 фев 2020

Случаен виц

Последни новини