От х:

Днес в x:

Корали разкриват, че Ел Ниньо става все по-силен и по-силен

Ел Ниньо е променил модела си през последните години, според доклад, разглеждащ различни видове събития, причинени от явлението през последните 400 години.

През последните няколко десетилетия традиционните проявления на Ел Ниньо са станали много по-силни.

Тези открития ще променят напълно разбирането ни за явлението. Промените влияят върху валежните модели и температурите в Австралия, Югоизточна Азия и Америките.

Някои климатични модели подсказват, че скорошните промени в проявленията на Ел Ниньо може да се дължат на климатични промени, но досега дългосрочните наблюдения бяха ограничени.

Какво е Ел Ниньо?

Ел Ниньо е явлението, което описва затоплянето на повърхността на океана в тропическите региони на Тихия океан. Това затопляне е толкова силно изразено, че се усеща по цялата планета.

При силен Ел Ниньо, Австралия и части от Азия биват засегнати от суша. Точно обратното се случва в западната част на двете Америки, където падат проливни дъждове и се образуват наводнения.

В същото време до голяма степен най-горещите години по света съвпадат с проявленията на Ел Ниньо.

Причината за това глобално влияние се крие в промените, които Ел Ниньо предизвиква в атмосферната циркулация. В нормални години, така наречената Циркулация на Уокър измества въздушни маси по протежението на екватора из тропическите региони на Тихия океан.

По-топлите води в годините с Ел Ниньо нарушават или обръщат наопаки тези циркулационни модели. Видът на атмосферните аномалии и влиянието върху климата зависят от това в кой регион се е повишила температурата на водата.

Нов модел на Ел Ниньо

В момента в тропическите региони на Тихия океан се наблюдава нов модел на Ел Ниньо. Той се характеризира с по-високи температури на водата в централната част на Тихия океан, вместо обичайното затопляне на източните региони, около бреговете на Южна Америка, на разстояние 10 000 км.

Макар и не толкова силен, колкото източнотихоокеанската версия, новият Ел Ниньо ясно се забелязва през последните десетилетие, включително 2014-2015 и 2018-2019. През последните 400 години Ел Ниньо се е проявявал приблизително с една и съща сила в централните и източни части на Тихия океан.

В края на 20-ти век, обаче, учените регистрират внезапна промяна: рязък ръст на проявленията на Ел Ниньо в централната част на Пасифика. В същото време броят на проявленията в източните региони на океана остава нисък, с изключение на последните три – през 1982-1983, 1997-1998, 2015-2016, които се отличаваха с необикновена сила.

Корали разкриват тайните на миналото

Това което ни пречи да научим повече за проявленията на Ел Ниньо в централните региони на Тихия океан, е фактът че явлението следва 2-7-годишен цикъл. Затова може да се наблюдава едва няколко пъти в рамките на един живот.

Ето защо учените търсят помощ от коралите в тропическите региони на Пасифика. Коралите се появили десетилетия, дори векове, преди да започнем да измерваме климата с различни инструменти.

Те са безценен архив, съдържащ информация за състоянието на водата през различните периоди, включително промените, предизвикани от Ел Ниньо.

Именно благодарение на информацията от коралите, учените регистрират необичайни промени в скорошните проявления на Ел Ниньо.

Защо това е важно?

Поведението на Ел Ниньо има сериозни последици за обществата и екосистемите по света. Един от най-красноречивите примери са епидемиите по цял свят в периода 2015-2016.

И докато влиянието на климатичните промени продължава да ни се разкрива, много от най-горещите години, регистрирани до момента, съвпадат с проявленията на Ел Ниньо.

Нещо повече Тихият океан продължава да е в режим Ел Ниньо, а хората по света вече се питат какви прояви на екстремно време да очакваме в идните месеци и години.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини