От х:

Днес в x:

24 °C

Корали разкриват, че Ел Ниньо става все по-силен и по-силен

Ел Ниньо е променил модела си през последните години, според доклад, разглеждащ различни видове събития, причинени от явлението през последните 400 години.

През последните няколко десетилетия традиционните проявления на Ел Ниньо са станали много по-силни.

Тези открития ще променят напълно разбирането ни за явлението. Промените влияят върху валежните модели и температурите в Австралия, Югоизточна Азия и Америките.

Някои климатични модели подсказват, че скорошните промени в проявленията на Ел Ниньо може да се дължат на климатични промени, но досега дългосрочните наблюдения бяха ограничени.

Какво е Ел Ниньо?

Ел Ниньо е явлението, което описва затоплянето на повърхността на океана в тропическите региони на Тихия океан. Това затопляне е толкова силно изразено, че се усеща по цялата планета.

При силен Ел Ниньо, Австралия и части от Азия биват засегнати от суша. Точно обратното се случва в западната част на двете Америки, където падат проливни дъждове и се образуват наводнения.

В същото време до голяма степен най-горещите години по света съвпадат с проявленията на Ел Ниньо.

Причината за това глобално влияние се крие в промените, които Ел Ниньо предизвиква в атмосферната циркулация. В нормални години, така наречената Циркулация на Уокър измества въздушни маси по протежението на екватора из тропическите региони на Тихия океан.

По-топлите води в годините с Ел Ниньо нарушават или обръщат наопаки тези циркулационни модели. Видът на атмосферните аномалии и влиянието върху климата зависят от това в кой регион се е повишила температурата на водата.

Нов модел на Ел Ниньо

В момента в тропическите региони на Тихия океан се наблюдава нов модел на Ел Ниньо. Той се характеризира с по-високи температури на водата в централната част на Тихия океан, вместо обичайното затопляне на източните региони, около бреговете на Южна Америка, на разстояние 10 000 км.

Макар и не толкова силен, колкото източнотихоокеанската версия, новият Ел Ниньо ясно се забелязва през последните десетилетие, включително 2014-2015 и 2018-2019. През последните 400 години Ел Ниньо се е проявявал приблизително с една и съща сила в централните и източни части на Тихия океан.

В края на 20-ти век, обаче, учените регистрират внезапна промяна: рязък ръст на проявленията на Ел Ниньо в централната част на Пасифика. В същото време броят на проявленията в източните региони на океана остава нисък, с изключение на последните три – през 1982-1983, 1997-1998, 2015-2016, които се отличаваха с необикновена сила.

Корали разкриват тайните на миналото

Това което ни пречи да научим повече за проявленията на Ел Ниньо в централните региони на Тихия океан, е фактът че явлението следва 2-7-годишен цикъл. Затова може да се наблюдава едва няколко пъти в рамките на един живот.

Ето защо учените търсят помощ от коралите в тропическите региони на Пасифика. Коралите се появили десетилетия, дори векове, преди да започнем да измерваме климата с различни инструменти.

Те са безценен архив, съдържащ информация за състоянието на водата през различните периоди, включително промените, предизвикани от Ел Ниньо.

Именно благодарение на информацията от коралите, учените регистрират необичайни промени в скорошните проявления на Ел Ниньо.

Защо това е важно?

Поведението на Ел Ниньо има сериозни последици за обществата и екосистемите по света. Един от най-красноречивите примери са епидемиите по цял свят в периода 2015-2016.

И докато влиянието на климатичните промени продължава да ни се разкрива, много от най-горещите години, регистрирани до момента, съвпадат с проявленията на Ел Ниньо.

Нещо повече Тихият океан продължава да е в режим Ел Ниньо, а хората по света вече се питат какви прояви на екстремно време да очакваме в идните месеци и години.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
19.09.2019
Последни новини