От х:

Днес в x:

60 см ще е дълга бюлетината за евровота. Преглед на печата

Избори. 

"Дума":

60 см ще е дълга бюлетината за евровота

Бюлетината за европейските избори на 26 май ще е дълга 60 сантиментра. ЦИК показа днес бюлетината и даде разяснения. В лявата й страна са подредени партиите и коалициите по реда на жребия, който изтеглиха, а в дясната й част ще бъдат подредени преференциите, които са номерирани от 100 нагоре.

За пръв след промените в Изборния кодекс и на евроизбори ще има квадратче с избора "не подкрепям никого". Имената на партиит и коалициите са в квадратчета, а преференциите са в кръгче.

От 15 май до 25 май машините трябва да бъдат сертифициране, а в тестването са изявили желание да помогнат и от Софийския университет. 8671 заявления за гласуване в чужбина са постъпили до момента, след като срокът изтече на 30 април, обяви говорителят на комисията Александър Андреев пред медиите.

Риск. 

"Сега":

30 000 мигранти от Турция може да се насочат към България 

Около 30 000 мигранти от Турция може да се насочат към България, като организират "Поход на надеждата". Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на кръгла маса на тема "Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България", предаде БНР.

"Ние сме разтревожени от "Похода на надеждата", който се организира от лагерите за мигранти в Турция", каза той и изрази опасения, че ако мигрантите тръгнат с жени и деца към границите, "ще стане голям проблем". Министър-председателят заяви, че около България има конфликти, които могат да предизвикат огромно напрежение - Косово и Крим. "България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи, трябва да й се помага", заяви премиерът Борисов и добави, че мигрантите в Турция са вече 4 млн. души.

Според премиера страната ни охранява добре външните граници на Европейския съюз и допълни, че единственият проблем в момента за страната ни е гръцката граница, където няма заграждения, а самата граница е близо 800 км.

Акция. 

"24 часа":

Спецпрокуратурата разследва Миню Стайков за измама със 7 млн. лв. евросредства, получени чрез подставени лица 

Агенти на ДАНС и полицаи часове наред изнасяха чували с документи от офис на бизнесмена в Карнобат

Бизнесменът Миню Стайков, който преди повече от 7 месеца бе задържан за данъчни престъпления и продажба на акцизни стоки без бандерол, вече е разследван и за злоупотреба с евросредства чрез подставени лица. Очаква се той да бъде обвинен в измама с пари от европейски фондове.

Заради разследването в четвъртък спецпрокурори, полицаи и агенти от ДАНС атакуваха помещения в 5 града - София, Пловдив, Бургас, Карнобат и Сливен.

От офиса на Стайков в центъра на Карнобат униформени изнесоха десетки чували с документи. Спецпрокурорите и агентите от ДАНС влезли във фирменото помещение, което се намира срещу сградата на Съдебната палата в града, около 8 ч сутринта. 

Кампания. 

"Монитор":

Дарихме 10 000 литра кръв безплатно

Близо 10 000 литра кръв са ни източили безплатно по време на пролетната доброволческа кръводарителска кампания, организирана от Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст. Това става ясно от справка на Министерството на здравеопазването.

В нея са се включили 21 871 кръводарители от цялата страна, като само тези в София са 4879 души.

Общо 9841,950 литра са събрани по време на кампанията, като заедно с консервантите след обработката те са станали 9842,013 литра. В столицата те са съответно 2195,550 и 2195,613 литра.

Вот. 

"Сега":

Елена Йончева: Борисов е на път да изкара България от Европа

Днес г-н Борисов отрече, че той и политиката, която води, ще доведе до излизане на България от Европейския съюз. Борисов хвърли България в кьошето на Европейския съюз и е на път да изкара България от Европа. Това заяви водачът на листата на БСП за евроизборите Елена Йончева в Димитровград след среща с ръководството на Неохим, предава БГНЕС.

Корупцията в България възлиза на 11 млрд. евро всяка година огромна сума, която може да бъде инвестирана в заплати, пенсии, в икономика с висока придадена стойност, коментира тя.

В България 40% от хората живеят на границата на бедността. И по тази тема сме извън Европейския съюз, категорична бе Йончева. В енергетиката Германия строи Северен поток 2, а Борисов даде кранчето на газта на нашия южен съсед Турция. Йончева добави, че обезлюдяването на селата и на България е съществен проблем. В община Димитровград, където има 26 села, 4 училища са почти пред затваряне. Всеки млад човек между 20 и 39-годишна възраст напуска България поради липса на перспектива, заключи Йончева.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини