От х:

Днес в x:

12-те във Варшава се обявиха за единство и равнопоставеност в ЕС

Лидерите на 12-те страни, които се присъединиха към ЕС през последните 15 години, приеха обща декларация на форума на високо равнище във Варшава "Заедно за Европа", съобщи Полското радио.

В документа се посочва, че правителствата на всички страни-членки на общността трябва да участват в процеса на взимане на решения на равни начала, в дух на лоялно партньорство и единство.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви на пресконференция, че декларацията показва сплотеността на държавите, които са я подписали.

"Във Варшавската декларация става дума за ролята на общия пазар, за важната роля на бюджета с оглед на бъдещата перспектива, както и за въпросите, свързани със сигурността. Ние подчертаваме значението на НАТО, също и на Източното партньорство - на 10-ата годишнина от неговото създаване, и по-нататъшното разширяване на ЕС." - посочва Моравецки.

Полският премиер подчертава, че страните, приети в ЕС след 2004 г., са против двойните стандарти в общността по отношение на нейните членове. Той изразява надежда, че декларацията ще позволи на държавите по-добре да артикулират общите си интереси, като същевременно увеличават конкурентността, силата и сплотеността на целия ЕС.

Варшава е домакин на честванията на 15-ата годишнина от приемането на Полша и още девет страни в ЕС. Основно събитие в програмата е срещата на премиерите на 21-те страни, които се присъединиха към общността от 2004 г. досега.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини