От х:

Днес в x:

Физици превърнаха вряща вода в лед, без да използват енергия

Физици обявиха, че са изобретили експериментално устройство, което има потенциала да превърне врящата вода в лед, без да използва каквато и да е енергия и без да противоречи на законите на термодинамиката.

Макар откритието им да се възприема като “термодинамично вълшебство”, изследователите от Университета в Цюрих твърдят, че резултатите са възможни, без да нарушават фундаменталните закони, на които се основава вселената.

Вторият закон на термодинамиката твърди, че топлината може да премине от по-топъл към по-студен обект, но не и обратно. Благодарение на оборудване, използвано обикновено в хотелските мини барове, познато като елемент на Пелтие, швейцарският екип демонстрирал за пръв път как един обект може да бъде охладен под стайна температура без външна енергия.

На теория експерименталното устройство би могло да превърне вряща вода в лед без употребата на каквато и да е енергия.

Елементите на Пелтие са компоненти, трансформиращи електрически ток в температурни разлики и могат да създадат топлинен поток, преминаващ от топло към студено и обратно, постоянно.

В експеримента устройствата били използвани, за да накарат временно топлината да тече от по-студения обект към по-топлия, правейки го още по-студен.

Учените взели парче мед и го нагряли до над 100 градуса по Целзий, благодарение на прост елемент на Пелтие успели да го охладят до 2 градуса под стайна температура.

Специално създадено за целта устройство би било далеч по-ефективно. На теория идеалният елемент на Пелтие ще постига температури от минус 47 градуса по Целзий.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини