От х:

Днес в x:

Над 5 хил. отпаднали от образователната система през настоящата учебна година

5210 деца са отпаднали от образователната система след първия звънец на настоящата учебна година до 1 април. Това става ясно от писмен отговор на просветния министър Красимир Вълчев на депутатско питане, пише "Монитор".

Броят на избягалите от училище е намалял за изминалите 5 години благодарение на работата на екипите по Механизма за обхват. За учебните 2014/2015 г., 2015/2016 г. и 2016/2017 г. отпадалите деца и ученици са били по над 20 000, докато за миналата учебна година са 14 058.

Сред най-честите причини за непосещаване на детска градина и училище просветният министър посочва мобилността на семействата и миграцията към чужбина, ранните бракове и майчинство, както и ниският образователен статус на родителите.

"Динамичният ред на новоотпадналите деца от образователната система бележи сериозна точка на спад от миналата учебна година, когато за първи път започнаха да работят междунационалните екипи“, посочва в отговора си Вълчев.

От началото на учебната година до април в детска градина или училище пък са върнати общо 19 077 хлапета. От тях повторно отпаднали са 822, докато останалите 18 255 малчугани са задържани в образователната система. За миналата учебна година в училищата и детските градини са върнати 23 900 хлапета. От тях 21 776 продължават своето обучение.

На 63 172-ма родители пък са спрени месечните помощи за отглеждане на дете заради натрупани отсъствия на малчуганите през миналата учебна година. Те са в размер на 4 351 673 лв. и са предоставени на 5010 училища и детски градини.
Средствата от спрените помощи са отишли за допълнителна подкрепа на децата и учениците. Образователният министър посочва, че са използвани за допълнително обучение по български език на малчугани, чийто език не е майчин, или по предмети, по които имат затруднения. За децата с над 10 отсъствия пък е осигурена индивидуална работа с психолог или педагогически съветник.
Училищата и детските градини са провеждали и консултации за социалното подпомагане, провеждани са и алтернативни родителски срещи – изнесени или мобилни с родителите на изоставащите хлапета или тези в риск.

В петък Народното събрание прие промените в Закона за социалното подпомагане, с които при пет неизвинени отсъствия за месеца на дете семейството му ще бъде лишено от детски надбавки за цяла година.

Същата санкция ще важи и когато хлапето е в предучилищна група и не е ходило на детска градина 3 дни без уважителна причина.


 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини