От х:

Днес в x:

Цветница е! Празнуват всички с имена на цветя

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Исус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат". Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя и растения.

Цветница е подвижен християнски празник, който се почита и от католици и протестанти. Той се отбелязва една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Куклинденили Палмова неделя. Винаги се празнува в шестата неделя на Великия пост.

Днес в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.
В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба, а останалите ястия на трапезата трябва да са изцяло постни.
 
В празника на цъфтежа имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, растения, храсти и дървета. Сред тях са Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.
 
Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини