От х:

Днес в x:

Електромобилният сектор: Трябва да стимулираме интереса на децата, защото не искаме да сме част от пейзажа, а от решенията

    „Ако стоим отстрани, ще сме пак част от пейзажа, а ние искаме да сме част от решенията“. С това изречение председателят на Управителния съвет на Индустриален клъстер “Електромобили“ /ИКЕМ/ Илия Левков обобщи идеята, зад която бизнесът от бранша и образователните институции застават задно в създадения Секторен съвет за електрическа мобилност.

    Целите му бяха представени на провелата се в Хасково дискусия "Електрическата мобилност - перспективи и обучение". В нея взеха участие представители на български предприятия, свързани с електромобилността, началникът на Регионалния инспекторат на образованието в Хасково Христина Боева, представители на  професионалните гимназии, в които се подготвят кадри за сектора от Сфия, Стара Загор, Бургас и Своге. Възможностите за обучение на студенти в зоната на сигурността, свързана с бъдещото развитие на електрическата мобилност, представиха началникът на Военната академия “Г.С.Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов и полковник Димитър Ташков, заместник-началник по учебната и научната част.

    В началото на срещата гостите приветства областният управител на Хасково Станислав Дечев, който беше и символичният домакин на форума. „Това е форум, който е насочен към бъдещето във всичките му аспекти, защото електрическата мобилност и самите електромобили са един елементите в него“, посочи той.

    Целта на срещата е да направим популярна идеята за използването на електромобилността, като се повиши и мотивацията на учениците да се развиват като млади специалисти в тази област, подчерта на срещата директорът на училището-домакин Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н.Й.Вапцаров“ Донка Станчева.

    Главната цел на Секторения съвет за електрическа мобилност е да представи цялата гама от възможности, с които децата могат да разполагат в сферата на обучението по електромобилност, презентира Илия Левков. И подчерта, че развитието на темата е всъщност с малко закъснение, защото електромобилите вече са факт, а кадрите все още не са готови, за да посрещнат тази нова технологична вълна. „Тези, които решат да се образоват тепърва в сферата трябва да знаят, че след професионалните гимназии имат най-малко две възможности - да продължат образованието си във Висшите учебни заведения или да започнат работа веднага във фирмите, които се занимават с електрическа мобилност. Дали като монтьори на зарядна инфраструктура или ще ремотнират автомобилите, или управляват сервизи, дали ще са търговци на електромобили, е вече личен избор, въпросът e, че тази възможност е осигурена. А бизнесът ги очаква-тук и сега.“, посочи още представителят на браншовата организация. И добави, че Сектореният съвет за електрическа мобилност е нагледен пример как могат да работят заедно за една идея бизнесът, образованието и науката.

    В специалностите, свързани с електромобилността в пет професионални гимназии в страната в  момента се обучават над 260 деца, очаква се през следващата учебна година броят им да надхвърли 400. Паралелка има разкрита за прием и в хасковската гимназия по Транспорт и аграрни технолиогии. В момента има три университета, където се учат такива специалности, а от догодина се разкриват дисциплини, свързани с електрическата мобилност в още два. Освен това, от Секторният съвет се ангажират със създаването на учебни програми с всички новости, стана ясно още на срещата.

    „Това, което ще учат децата, трябва да е адекватно. Трябва да се даде възможност те да създават. “, категоричен е Илия Левков. Към преподавателите също са насочени огромните надежди на бранша- те да разчупят стандартите и да излязат от досегашната  форма на обучение, за да могат децата да бъдат заинтригувани и с интерес да подходят към новостите в сферата.

    Скоро доста от стандартните професии ще изчезнат, включително и в сферата на мобилността. Говори са за автономни автомобили, автономни камиони, но хората не трябва да се страхуват от навлизането на високите технологии. Шофьорите например, вместо да въртят кормилото, с подходяща преподготовка, могат да бъдат прехвърлени в кол центровете, от които ще се управляват тези превозни средства на бъдещето, коментира още перспективите председателят на ИКЕМ.

    В рамките на дискусията пред сградата на Областна администрация бяха показани три хибридни автомобила и четири електрически. Модерните возила на бъдещето привлякоха много минувачи на площад “Свобода“.

    Освен за параметрите, другият най-често задаван въпрос беше за цената на електромобилите.

    „Електромобилът е цифров автомобил, може да бъде нает, да се ползва, и да платиш само за времето, за което си го използвал, а това излиза по -евтино от такси. Ние сме се превърнали в роби на нашите аналогови  автомобили-сервиз, масла, пушеци... а на един електромобил годишният му преглед струва единствено и само да му сменят филтъра на купето. Затова покупателната способност не е най-важният фокус. Българите сме малко по-консервативни, но съвсем скоро тези технологии на бъдещето ще навлязат сериозно в ежедневието ни.“, оптимист е Илия Левков.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Случаен виц

    Последни новини