От х:

Днес в x:

29 °C

Станно състояние на материята - едновременно твърдо и течно

В това състояние на верижно топене течните и твърдите слоеве се преплитат на атомно ниво.

Наскоро, използвайки компютърни симулации, изследователите принудили виртуалния калий да премине в такова като поставили метала в условия на екстремна температура и налягане, съобщават учените.

Нещо повече, това двойно състояние продължава дори след драматични промени в условията на експериментите в симулацията. Това доказва, че състоянието е стабилен тип материя, а не просто преход между твърдо и течно вещество.

Тези експерименти са проведени на атомно ниво във виртуална среда, но как би се държал обект в това своеобразно състояние?

"Той ще изглежда и се чувства като твърд, така че можете да го вземете, и има течна част в него, която може да изтече", казва на Live Science съавторът на изследването Андреас Херман от Училището по физика астрономия  на Университета в Единбург в Шотландия.

"Но след като течността се изгуби от материала, част от твърдата част ще се стопи, за да я попълни", казва Херман.

Изследователите вече демонстрираха в едно предишно проучване, че калият е малко странен. Под високо налягане той образува необичайна кристална структура от две различни, преплетени решетки, "преминавайки от много просто атомно устройство към нещо много сложно", каза Херман.

За новото проучване учените провели симулации, които подложили калия на високи температури и високо налягане. Включването на машинното обучение в симулациите значително увеличило броя на атомите, които авторите на изследването могат да тестват - 20 000 едновременно в този случай.

В новите симулации, когато температурите станали високи, калият направил нещо много странно. След като неговите атоми образували взаимосвързана решетъчна структура, атомите в едната решетка бяха силно свързани, поддържайки твърдо състояние. Но сигналът от другата решетка изчезнал, което показва разбъркване на атомите, отбелязват авторите на изследването.

С други думи, тези атоми станали течни, докато техните непосредствено съседни атоми останали твърди, създавайки състояние, което не е нито наистина твърдо, нито течно, а смес от двете, "свързани помежду си на атомно ниво", казва Херман.

След като калиевите проби достигнали до това двойно състояние, те се задържали като частично течни и частично твърди дори и след като топлината намаляла със стотици градуси, според Херман.

Други проучвания показват, че калият не е единственият елемент, който развива две преплетени решетки от атоми при силен натиск, и тези елементи - "съседни на калия и на други места в периодичната таблица", също могат да бъдат в състояние да постигнат частично течно-твърдо състояние, казва Херман.

Системата за машинно обучение, разработена от авторите за изследване на калия, също може да бъде използвана с други вещества, за да декодира как екстремните условия ги засягат на атомно ниво.

Констатациите ще бъдат публикувани онлайн в Proceedings of the National Academies of Science.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
24.08.2019
Последни новини