От х:

Днес в x:

Дори компютър с размерите на Вселената не може да предскаже всичко

Фундаменталните ограничения за най-малките възможни дължини на време и пространство означават, че някои събития, подчинени на основните закони на физиката, никога не могат да бъдат предвидени, дори и с най-мощните компютърни симулации.

Проблемът с трите тела, който е математическа задача как три обекта обикалят един около друг според законите на движението на Нютон, е труден, поради едно свойство, наречено хаос. Хаотична система е тази, при която дори мъничката промяна в първоначалните условия на обектите, като техните позиции или скорости, има огромен ефект върху начина им на движение.

Това често се нарича "ефект на пеперудата" и означава, че е много трудно да се предвиди как ще се развият тези системи или математически ще се върне времето назад, за да се разбере откъде са започнали.

Голяма част от тази трудност идва от факта, че нашите компютри имат ограничена прецизност, така че дори и малките неясноти могат да разрушат симулацията на хаотична система. Но сега Тжарда Боехолт (Tjarda Boekholt) от Уиверситета Коимбра в Португалия и неговите колеги казват, че дори най-добрият възможен компютър във Вселената не може да реши този проблем.

Екипът използва изключително прецизни симулации, за да проучи дали липсата на точност е единственият проблем за прогнозирането на хаотични системи.

Те започват симулация на три черни дупки, обикалящи помежду си на разстояние един парсек или около 3 светлинни години. Оставят я да работи известно време, след което се опитват да ги върнат обратно към първоначалната им конфигурация. Те повтарят този процес 1212 пъти.

Ако е невъзможно да се върне обратно към първоначалната конфигурация на системата, това ще означава, че системата е непредсказуема. Екипът използва своите резултати, за да изчисли каква точност е необходима, за да се върне първоначалната конфигурация. Те откриват, че за около 5% от тройните системи ще трябва да се измери тази конфигурация с точност по-малка от дължина на Планк - най-малката възможна мерна единица за дължина и около  10-51 от първоначалното разстояние между черни дупки.

Това означава, че тези системи са дълбоко непредсказуеми.

„Дори и да имате разлика от порядъка на дължината на Планк, което е нелепо малко, някои сценарии все още ще са необратими“, отбелязва Боехолт. "Не можем да бъдем по-прецизни от природата",

В практически смисъл това означава, че има граница за нашата прогнозна сила, когато се опитваме да изследваме Вселената точно, защото дори най-мощният компютър, който някога би могъл да съществува, не може да симулира под дължината на Планк.

"Наистина има системи от три черни дупки и едно от последствията е, че опитът да се проследи движението на тези системи във всеки детайл наистина е невъзможно“, коментира Скот Тремейн (Scott Tremaine) от Института за усъвършенствани изследвания в Ню Джърси. „Не можете да предвидите движението не само заради фундаменталните неопределености в квантовия размер, но дори и за тела с астрономически размери.“

Това може да има и по-големи последици за това как разбираме самото време.

„Ако можехме да обърнем 100 % от случаите, тогава за три тела не би било възможно да определим стрелата на времето - нямаше да можем да различим кое е бъдеще и кое - минало“, отбелязва Бокхолт. "Но в 5 на сто от случаите можем да продължим напред, но не и назад, така че има асиметрия, която е тясно свързана със стрелата на времето."

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
01 юни 2020
Последни новини