От х:

Днес в x:

29 °C

Лабораторно отгледан мозък се свърза сам с миши гръбначен стълб

Отглеждането на най-сложно устроената структура във вселената в лабораторни условия може да изглежда като невъзможна задача, но това не пречи на учените да си пробват късмета.

След няколкогодишни усилия изследователи от Великобритания култивирали един от най-сложните до момента миниатюрни мозъци в епруветка, който демонстрирал необичайно поведение.

Сивото петно се състои от близо 2 милиона групирани неврона, наподобяващи мозъка на човешки фетус на възраст 12-13 седмици. На този етап, така нареченият мозъчен органоид не е достатъчно развит, за да мисли, усеща или да проявява съзнание, но това не го прави напълно инертен.

Когато бил поставен до части от гръбначен стълб и мускулна тъкан на мишка, безформеното петно от човешки мозъчни клетки разпростряло дълги, сондиращи пипала, за да проучи новите си съседи.

Учените наблюдавали как мини мозъкът спонтанно се свързал с близките гръбначен стълб и мускулна тъкан.

Движението не е единственото умение на мини мозъците. Те демонстрирали и способност да инициират мускулни движения, подобно на моторните неврони в мозъците ни.

Учените наблюдавали контролирани мускулни контракции. Нещо повече стимулирайки за кратко един от аксоните, екипът успял да предизвика силно и организирано мускулно свиване.

След период от 2-3 седмици, аксоните от органоида проникнали в мишия гръбначен стълб. Синапсите между лабораторно отгледаните аксони и невроните от мишия гръбначен стълб били ясно забележими.

Мозъчните органоиди са най-доброто средство, което ще ни позволи да разберем по-добре развитието на човешкия мозък и неврологичните заболявания, но култивирането им отвъд определен етап е истинско предизвикателство.

Днес повечето мозъчни органоиди се отглеждат от човешки стволови клетки, които спонтанно се групират в структури и слоеве, нужни за ранното мозъчно развитие.

Проблемът е, че веднъж след като структурата нарасне до определен размер, хранителните вещества и кислородът в средата се изчерпват.

Настоящото изследване е първото, което успява да премине тази бариера. Нарязвайки органоидите и поставяйки ги върху пореста мембарана, изследователите гарантирали, че мини мозъците ще използват едновременно въздуха отгоре и ще абсорбират хранителните вещества отдолу, запазвайки доброто си състояние в продължение на година.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ко
  Кольо
  1 0
  15:17, 20 мар 2019
  Изроди- ще свързват човешки мозък с мишка!

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини