От х:

Днес в x:

21 °C

Лабораторно отгледан мозък се свърза сам с миши гръбначен стълб

Отглеждането на най-сложно устроената структура във вселената в лабораторни условия може да изглежда като невъзможна задача, но това не пречи на учените да си пробват късмета.

След няколкогодишни усилия изследователи от Великобритания култивирали един от най-сложните до момента миниатюрни мозъци в епруветка, който демонстрирал необичайно поведение.

Сивото петно се състои от близо 2 милиона групирани неврона, наподобяващи мозъка на човешки фетус на възраст 12-13 седмици. На този етап, така нареченият мозъчен органоид не е достатъчно развит, за да мисли, усеща или да проявява съзнание, но това не го прави напълно инертен.

Когато бил поставен до части от гръбначен стълб и мускулна тъкан на мишка, безформеното петно от човешки мозъчни клетки разпростряло дълги, сондиращи пипала, за да проучи новите си съседи.

Учените наблюдавали как мини мозъкът спонтанно се свързал с близките гръбначен стълб и мускулна тъкан.

Движението не е единственото умение на мини мозъците. Те демонстрирали и способност да инициират мускулни движения, подобно на моторните неврони в мозъците ни.

Учените наблюдавали контролирани мускулни контракции. Нещо повече стимулирайки за кратко един от аксоните, екипът успял да предизвика силно и организирано мускулно свиване.

След период от 2-3 седмици, аксоните от органоида проникнали в мишия гръбначен стълб. Синапсите между лабораторно отгледаните аксони и невроните от мишия гръбначен стълб били ясно забележими.

Мозъчните органоиди са най-доброто средство, което ще ни позволи да разберем по-добре развитието на човешкия мозък и неврологичните заболявания, но култивирането им отвъд определен етап е истинско предизвикателство.

Днес повечето мозъчни органоиди се отглеждат от човешки стволови клетки, които спонтанно се групират в структури и слоеве, нужни за ранното мозъчно развитие.

Проблемът е, че веднъж след като структурата нарасне до определен размер, хранителните вещества и кислородът в средата се изчерпват.

Настоящото изследване е първото, което успява да премине тази бариера. Нарязвайки органоидите и поставяйки ги върху пореста мембарана, изследователите гарантирали, че мини мозъците ще използват едновременно въздуха отгоре и ще абсорбират хранителните вещества отдолу, запазвайки доброто си състояние в продължение на година.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ко
  Кольо
  1 0
  15:17, 20 мар 2019
  Изроди- ще свързват човешки мозък с мишка!

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
24 фев 2020
Последни новини