От х:

Днес в x:

Мистериозен "еликсир на безсмъртието" открит в древна китайска гробница

Китайски изследователи откриха мистериозна течност в древен бронзов съд от преди хиляди години, за коята се оказа, че е известната отвара от китайските легенди.

Според археолози, странната жълтеникава течност, открита при разкопки в китайската провинция Хънан миналата година, е древният “еликсир на безсмъртието”, за който се смятало, че носи вечен живот.

За пръв път митична отвара на безсмъртието бива открита в Китай.

Бронзовият съд е намерен в гробница с площ 210 квадратни метра, от времето на династията Хан – от 202 година пр.н.е до 8 век след новата ера, в град Луоян.

Той е забелязан сред редица други древни артефакти, включително изрисувани глинени съдове и лампа с формата на гъска, да не споменаваме съхранените останки на обитателите на гробницата.

Но именно мистериозната течност – запазила се с бронзовия съд в продължение на 2 000 години, разпалила въображението на учените с аромата си на вино, което първоначално ги навело на мисълта, че се касае за алкохол.

Археолозите прехвърлили откритите 3.5 литра в мензура и установили, че са нужни по-нататъшни изследвания, които да отговорят на въпроса какъв е видът на алкохола. Екипът предполагал, че се касае за алкохолна напитка от ориз и сорго, каквато била откривана в района и преди.

Оказало се обаче, че течността не е вино. Резултатите доказали, че мистериозната напитка представлява комбинация от калиев нитрат и алунит.

В по-нови времена, калиевият нитрат бил влаган във всичко – от фойерверки до фертилизатори и сгъстяващи агенти – но комбинацията му с алунит, съвпада със съставките на “еликсира на живота”, документирани в древни даоистки текстове.

За еликсирите се смята, че даряват безсмъртие или изключително дълголетие в множество древни култури. В случая с древен Китай, те съдържали необичайни съставки, които обикновено не бихте консумирали, включително злато, нефрит, живак, арсен и много други отровни минерали.

Всъщност рискът, свързан с консумацията на тези магически отвари бил толкова сериозен, че цял клон от изследванията е посветен на отравянията с китайски алхимически еликсири. В зависимост от количеството погълнат калиев нитрат, изходът би могъл да е фатален.

Все още не знаем дали еликсирът на династията Хан действително е бил консумиран, или просто е поставен в гробницата като ритуален погребален предмет в чест на покойника.

Като се имат предвид съставките на тези напитки, пълното въздържание вероятно е била единствената тайна на дългия и щастлив живот.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини