От х:

Днес в x:

9 °C

Тръмп иска от САЩ лидерство в изкуствения интелект

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в понеделник изпълнителна заповед, която изисква от федералните правителствени агенции да заделят повече ресурси и инвестиции в научни изследвания, промотиране и обучение по изкуствен интелект (AI), предаде Ройтерс.

Нe е обявено конкретно финансиране за AI инициативата (American AI Initiative) , но Белият дом иска по-добро проследяване и отчитане на разходите за научноизследователска и развойна дейност, свързана с изкуствения интелект.

Инвестициите в AI са от решаващо значение за създаване на индустриите на бъдещето, като автономни автомобили, промишлени роботи, алгоритми за диагностика на болести и др., се казва в документа.

Инициативата цели да гарантира, че Съединените щати ще запазят предимствата си в развитието на изкуствения интелект и свързаните с него области, като например производството и квантовите изчисления.

В речта си за състоянието на страната миналата седмица Тръмп заяви, че е готов да работи със законотворците за предоставяне на нови и важни инфраструктурни инвестиции, вкл. в най-модерните индустрии на бъдещето, наричайки това „необходимост“.

Изкуственият интелект и дълбокото машинно обучение предизвикват етични опасения относно контрола, неприкосновеността на личния живот, киберсигурността и работните места.

Инициативата засяга въпроси като AI и работните места, както и връзката между американските изследвания на изкуствения интелект и международната общност. Първият принцип излага основната идея: САЩ трябва да „водят технологичните пробиви в изкуствения интелект във федералното правителство, промишлеността и академичните среди, за да насърчат научните открития, икономическата конкурентоспособност и националната сигурност“.

Накратко, изпълнителната заповед казва на федералното правителство, академичните среди и частния сектор: Да правим повече изкуствен интелект.

Документът не предвижда нови средства за инициативата, но призовава  Службата за управление и бюджет на Белия дом и съответните агенции да дадат приоритет на финансирането на изкуствения интелект.

„AI се превърна в една от горещите теми във Вашингтон“, казва Джим Луис, старши вицепрезидент и директор на програмата за технологична политика в Центъра за стратегически и международни изследвания. "Всички се притесняват от него и се притесняват да не се състезават с Китай."

Люис изтъква, че инициативата идва без ново финансиране. "Ако сме сериозни, трябва да платим", казва той.

Струва си да си припомним, че изкуственият интелект е вече навсякъде, със или без иинициативата. Това е така, защото технологичните компании, университетите и изследователите използват AI - и важната област на машинното обучение, която е под чадъра на AI, за да направят нещата.

Системите, задвижвани от AI, правят всичко - от разпознаването на снимките в Yelp и оценката на цените на недвижимите имоти до превода на езици във Facebook или дори в слушалките, работещи с шумопотискане.

„AI не е просто любопитство“, казва Том Мичъл,  декан на Училището по компютърни науки Карнеги Мелън и експерт по машинно обучение. "Това е технология, която фундаментално ще промени голяма част от ежедневието ни."

Той посочва бързия напредък в AI през последното десетилетие и казва, че предстоящото десетилетие може да доведе до още по-бързо развитие в тази област.

Какво може да помогне правителството?
„Мисля, че имаме нужда и подозирам, че ще получим повече от символична подкрепа“, казва Мичъл. Едно от ключовите места, където правителството може да се включи, е използването на изкуствен интелект за подобряване на здравеопазването. AI вече е показал, че е добър в правенето на неща като четене на рентгенови снимки или дори потенциално ускорява машината за ядрено-магнитен резонанс, но също така може да помогне да се търсят модели в по-голям мащаб - с всички електронни медицински досиета в болниците в цялата страна. Използването на алгоритми за машинно обучение за търсене на модели в тези файлове може потенциално да помогне на експертите „да открият по-добри начини за лечение на болести“, казва Мичъл.

Да разберем как да направим тези данни съвместими, като същевременно уважаваме личната неприкосновеност на пациентите, е работа, с която правителството може да помогне, защото това е много по-голям проект от една болница. "Тогава това не е технологичен проблем, толкова, колкото и организационен проблем", казва той.

Друго действие, което правителството би могло да предприеме, е да помогне за създаването на по-квалифицирани работници в областта на AI.

"Имаме значителен недостиг на експертни познания за изкуствен интелект, в сравнение с търсенето им", казва той, като сочи високите начални заплати за доказателство за този недостиг.

Изпълнителната заповед казва, че агенциите, които дават безвъзмездна помощ за образование, трябва да „разглеждат AI като приоритетна област.“

Международната картина
Конкуренцията с Китай е голяма част от подтекста на това изявление, дори ако в заповедта не се споменава страната по име. По този въпрос Луис от Центъра за стратегически и международни проучвания казва, че САЩ вече имат предимство.

"Добре е да имаме стратегия", казва той. "Би било по-добре да има някакви пари, свързани с нея, но нека бъдем малко по-уверени в начина, по който САЩ ще се придвижат напред."

Междувременно Педро Домингос, автор на книгата „The Master Algorithm” и професор по компютърни науки в Университета на Вашингтон, казва, че това е време, което изисква повече лидерство на САЩ в тази област. "Ние сме в момента на Sputnik за изкуствения интелект и се нуждаем от Белия дом, за да поеме водещата роля в привличането на правителството, академичните среди и индустрията да работят заедно за ускоряване на напредъка в тази област", пише той. "Китай е на път да надмине САЩ в ИИ в рамките на едно десетилетие."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
20 фев 2020
Последни новини