От х:

Днес в x:

26 °C

Тръмп иска от САЩ лидерство в изкуствения интелект

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в понеделник изпълнителна заповед, която изисква от федералните правителствени агенции да заделят повече ресурси и инвестиции в научни изследвания, промотиране и обучение по изкуствен интелект (AI), предаде Ройтерс.

Нe е обявено конкретно финансиране за AI инициативата (American AI Initiative) , но Белият дом иска по-добро проследяване и отчитане на разходите за научноизследователска и развойна дейност, свързана с изкуствения интелект.

Инвестициите в AI са от решаващо значение за създаване на индустриите на бъдещето, като автономни автомобили, промишлени роботи, алгоритми за диагностика на болести и др., се казва в документа.

Инициативата цели да гарантира, че Съединените щати ще запазят предимствата си в развитието на изкуствения интелект и свързаните с него области, като например производството и квантовите изчисления.

В речта си за състоянието на страната миналата седмица Тръмп заяви, че е готов да работи със законотворците за предоставяне на нови и важни инфраструктурни инвестиции, вкл. в най-модерните индустрии на бъдещето, наричайки това „необходимост“.

Изкуственият интелект и дълбокото машинно обучение предизвикват етични опасения относно контрола, неприкосновеността на личния живот, киберсигурността и работните места.

Инициативата засяга въпроси като AI и работните места, както и връзката между американските изследвания на изкуствения интелект и международната общност. Първият принцип излага основната идея: САЩ трябва да „водят технологичните пробиви в изкуствения интелект във федералното правителство, промишлеността и академичните среди, за да насърчат научните открития, икономическата конкурентоспособност и националната сигурност“.

Накратко, изпълнителната заповед казва на федералното правителство, академичните среди и частния сектор: Да правим повече изкуствен интелект.

Документът не предвижда нови средства за инициативата, но призовава  Службата за управление и бюджет на Белия дом и съответните агенции да дадат приоритет на финансирането на изкуствения интелект.

„AI се превърна в една от горещите теми във Вашингтон“, казва Джим Луис, старши вицепрезидент и директор на програмата за технологична политика в Центъра за стратегически и международни изследвания. "Всички се притесняват от него и се притесняват да не се състезават с Китай."

Люис изтъква, че инициативата идва без ново финансиране. "Ако сме сериозни, трябва да платим", казва той.

Струва си да си припомним, че изкуственият интелект е вече навсякъде, със или без иинициативата. Това е така, защото технологичните компании, университетите и изследователите използват AI - и важната област на машинното обучение, която е под чадъра на AI, за да направят нещата.

Системите, задвижвани от AI, правят всичко - от разпознаването на снимките в Yelp и оценката на цените на недвижимите имоти до превода на езици във Facebook или дори в слушалките, работещи с шумопотискане.

„AI не е просто любопитство“, казва Том Мичъл,  декан на Училището по компютърни науки Карнеги Мелън и експерт по машинно обучение. "Това е технология, която фундаментално ще промени голяма част от ежедневието ни."

Той посочва бързия напредък в AI през последното десетилетие и казва, че предстоящото десетилетие може да доведе до още по-бързо развитие в тази област.

Какво може да помогне правителството?
„Мисля, че имаме нужда и подозирам, че ще получим повече от символична подкрепа“, казва Мичъл. Едно от ключовите места, където правителството може да се включи, е използването на изкуствен интелект за подобряване на здравеопазването. AI вече е показал, че е добър в правенето на неща като четене на рентгенови снимки или дори потенциално ускорява машината за ядрено-магнитен резонанс, но също така може да помогне да се търсят модели в по-голям мащаб - с всички електронни медицински досиета в болниците в цялата страна. Използването на алгоритми за машинно обучение за търсене на модели в тези файлове може потенциално да помогне на експертите „да открият по-добри начини за лечение на болести“, казва Мичъл.

Да разберем как да направим тези данни съвместими, като същевременно уважаваме личната неприкосновеност на пациентите, е работа, с която правителството може да помогне, защото това е много по-голям проект от една болница. "Тогава това не е технологичен проблем, толкова, колкото и организационен проблем", казва той.

Друго действие, което правителството би могло да предприеме, е да помогне за създаването на по-квалифицирани работници в областта на AI.

"Имаме значителен недостиг на експертни познания за изкуствен интелект, в сравнение с търсенето им", казва той, като сочи високите начални заплати за доказателство за този недостиг.

Изпълнителната заповед казва, че агенциите, които дават безвъзмездна помощ за образование, трябва да „разглеждат AI като приоритетна област.“

Международната картина
Конкуренцията с Китай е голяма част от подтекста на това изявление, дори ако в заповедта не се споменава страната по име. По този въпрос Луис от Центъра за стратегически и международни проучвания казва, че САЩ вече имат предимство.

"Добре е да имаме стратегия", казва той. "Би било по-добре да има някакви пари, свързани с нея, но нека бъдем малко по-уверени в начина, по който САЩ ще се придвижат напред."

Междувременно Педро Домингос, автор на книгата „The Master Algorithm” и професор по компютърни науки в Университета на Вашингтон, казва, че това е време, което изисква повече лидерство на САЩ в тази област. "Ние сме в момента на Sputnik за изкуствения интелект и се нуждаем от Белия дом, за да поеме водещата роля в привличането на правителството, академичните среди и индустрията да работят заедно за ускоряване на напредъка в тази област", пише той. "Китай е на път да надмине САЩ в ИИ в рамките на едно десетилетие."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини