От х:

Днес в x:

Британският съвет се извини на Оруел, че не е публикувал негово есе преди 70 г.

Британският съвет се извини на Джордж Оруел, че отхвърлил негово есе преди 70 години, съобщи BBC. 

Авторът на "1984" и "Фермата на животните" написал есе, озаглавено "В защита на английското готвене", през 1946 г. От Съвета обаче, който се опитвал да популяризира британските връзки с други страни, казали на Оруел, че ще е "неразумно да го публикува за континенталния читател".

Редакторът отбелязал, че есето му че чудесно, но "с една или две малки критики", включително за рецептата на Оруел за мармалад от портокали, в която имало много вода и захар.

В есето, публикувано по-късно в "Evening Standard", Оруел описва британската диета като "проста, доста тежка, вероятно леко варварска", в която "горещите напитки са приемливи в повечето часове на деня".

"Изглежда организацията в онези дни не е имала чувство за хумор и не е била склонна на рискове, затова е искала да избегне публикуването на есе за храна (дори такова, което споменава катастрофалните последици от войната) по време на гладната зима на 1945 г.", обяснява анализаторът на Британския съвет Аласдер Доналдсън.

"Над 70 години по-късно Британският съвет с радост иска да поправи грешката си за отхвърлянето на вероятно най-великия политически писател в Обединеното кралство през XX век, като публикува оригиналното есе заедно с писмото, с което то е отхвърлено", добави той. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини