От х:

Днес в x:

Sainsbury's, Asda и McDonald's предупреждават: Брекзит без сделка ще опразни рафтовете

Излизането на Великобритания от ЕС без сделка с Брюксел може да причини недостиг на храни, скок в цените им и да опразни рафтовете, макар и краткосрочно, предупреждават няколко големи вериги, сред които Sainsbury's, Asda и McDonald's. 

Писмото, цитирано от Би Би Си, говори за "значителни рискове" за ограничаване на избора от храни, качеството и свежестта им. Подписалите го припомнят, че запасяването със свежи храни не е възможно, а Великобритания е зависима от ЕС за внос на зеленчуци и плодове.

"Крайно загрижени сме, че нашите клиенти ще са сред първите, които ще усетят последствията от Брекзит без сделка", пише в писмото.

Предстои парламентът да обсъди серия поправки към договореното от премиера Тереза Мей и Брюксел споразумение. Макар тези поправки да не са финалната дума по Брекзит, те ще дадат яснота в какъв вид споразумението би срещнало одобрението на парламента, който вече веднъж отхвърли предложения от Мей вариант.

В писмото големите търговски вериги подканят депутатите да обединят усилия за намиране на спешно решение, за да не излезе Великобритания от ЕС без споразумение.

Писмото е подписано и от изпълнителните директори на Marks&Spencer, KFC, Co-Op, Lidl и др.

Около една трета от хранителните продукти на Острова са внос от ЕС. През март, когато Брекзит стане факт, Великобритания ще разчита основно на внос на плодове и зеленчуци заради сезона. По това време 90% от марулята, 80% от доматите и 70% от плодовете идват от други европейски страни.

Неизвестността идва от факта, че при излизане без сделка стоките ще се облагат с тарифи по правилата на Световната търговска организация (WTO). Към момента това важи за едва около 10 на сто от внасяните храни на Острова. Според подписалите писмото това, от своя страна, би повишило значително разходите и ще окаже натиск за увеличаване на цените.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Аноним
    0 0
    11:13, 30 яну 2019
    Много правописни грешки пак!

Още новини

Последни новини