От х:

Днес в x:

Радев: Конкурсът за изтребителите е опорочен

Конкурсът бе опорочен - това е оценката на президента Румен Радев за процедурата по избор на нов тип боен самолет за Военновъздушните ни сили.

Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното: обяви победител в разрез със собствените - негови и на Народното събрание,  правила. И дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България, заяви днес Радев след традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената - светини на Българската армия. 

Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да имало пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава да искаме да печелим уважението на Европа и на света, при положение, че ние не уважаваме собствените си закони и правила, твърди президентът.

Отговорът на министъра на отбраната

На 21 декември министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха в Министерския съвет доклад за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили. В доклада се предлага на Министерския съвет да внесе за одобрение в Народното събрание решение за възлагане на правителството да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили.

От 21 декември насам Красимир Каракачанов няколко пъти подчерта, че "ако не се стигне до договор при взаимно изгодни условия, винаги имаме опция да продължим със следващите предложения".

Ако Министерският съвет вземе под внимание предложението в доклада, следва решение на Народното събрание и преговори със САЩ. При постигане на резултати, които са в интерес на военната ни авиация и Министерството на отбраната, следва предложение за подписване на договор. То трябва да бъде изготвено от четирима министри – на отбраната, икономиката, финансите и външните работи, и ако бъде одобрено от Министерския съвет, следва ратификация на договора от Народното събрание, обясни министърът на отбраната.

Ние не сме взели решение за подписване на договор утре или вдругиден, ние предлагаме решение за започване на преговори, заяви и днес пред bTV Каракачанов.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    баба Илийца
    0 0
    11:37, 7 яну 2019
    Бе тоя Каракачанов като министър на отбраната ходил ли е войник и какъ в чин е имал може би ефрйетор А сега да не е полковник както е и Лили Иванова
  • 2
    Ми
    Мина
    0 0
    17:04, 7 яну 2019
    През 2012 година мнението на Радев като шеф на ВВС е ,че Ф 16 е най-добрият самолет за нашата авиация. Какво се е случило между 2012 и 2017 година , че така рязко промени мнението си.Нека каже.
Последни новини