От х:

Днес в x:

13 °C

Спортистът на 2018-а Тихомир Баротев зарязал университета, за да се отдаде на спорта

  Състезателят по аеробика Тихомир Баротев преди дни беше избран за Спортист на 2018 година в Хасково. 20-годишният възпитаник на местния клуб „Виолена” не успя да присъства на церемонията в зала „Хасково”, тъй като беше на подготовка с националния отбор.

  Завършил е СОУ „Св. Паисий Хилендаски” в Хасково. За кратко учил в Софийския университет европеистика с английски и френски език, но спира, тъй като преценя, че това не е неговото поприще и се отдава на спорта. През изминалата година той има редица успехи, сред които 2-ро място на Световна купа /индивидуално/ в Пловдив, 1-во място на Световна купа /група/ в Пловдив, 3-то място на Световна купа /група/ в Португалия, 3-то място на Световна купа /група/ в Япония, 2-ро място на Държавно първенство /индивидуално/ в Кърджали и 1-во място на Държавно първенство /група/ в Кърджали.

  Каква е оценката му за този приз, какви са бъдещите му планове, разказа Баротев в интервю за Haskovo.net.

  От колко време се занимаваш с аеробика?

  Започнах през лятото на 2009 година. Тръгнах на шега, просто да спортувам нещо. Работното място на мама беше близо до залата и месец по-късно станах състезател, а същата година ми беше първото състезание.

  Тогава спечели ли медал?

  Да. Тогава се състезавах само в категория „групи” във възрастовата група 9-11 години. Бяхме с бронзов медал, състезанието беше в Пловдив.

  Кой те запали по този спорт?

  Въпросното лято на 2009 година прекарвах много време пред компютъра, играех много видео игри и заради това мама и тати искаха да спортувам нещо. Понеже мама работеше близо, избрах този клуб. В началото можех да правя само шпагат, но може би се запалих по спорта, вече като отидох в залата, преди това не бях чувал за аеробика. 

  Какво те мотивира да останеш в спорта вече 9 години – този първия медал или нещо друго?

  По-скоро ми хареса това, че колкото по-добър ставаш, ходиш на толкова по-големи състезания извън България. А аз много обичам да пътувам. Това ме мотивираше да се подобрявам все по-вече и повече, за да мога да пътувам. Освен това средата, в която тренирах, ми беше много приятна. Още от самото начало се сприятелих с всички. Може би през годините ме е държало това, че пътувам и това, че винаги виждам резултатите на състезанията и не мога с нищо друго да свържа чувството преди да изляза на сцена, да си на почетна  стълбичка, да те награждават, да слушаш българския химн, не мога да го опиша с думи. Самата тази тръпка ме държи, колкото и да е трудно понякога.

  Кой ти беше първия треньор?

  Първо Мая Георгиева заедно с Теменуга Илиева, която остана и до момента.

  Преди дни беше избран за Спортист на годината в Хасково, но не присъства на церемонията. Как приемаш този приз?

  Аз изобщо не го очаквах. Откакто се качих в групата на мъжете (18+) това да вземеш медал е много трудно. През миналата година имах главно медали с група и през 2017-а бях седми в класацията за награждаване в Хасково. Тази година чух, че съм номиниран и изобщо не очаквах, че съм в тройката. Пак имах доста добри резултати с група и на последното състезание имах и сребърен медал при индивидуалната надпревара. Може би това е повлияло най-вече за този приз, но го приемам с изключителна гордост. Това за мене е много голямо признание, много съм радостен и изненадан.

  Кои са ти по-ценните успехи – индивидуалните или груповите?

  Определено груповите. По-приятно ми е да се състезавам групово, понеже на сцената не си сам, с отбора си. След това успехите са споделени, всички заедно се радваме и се обединяваме за една цел е много по-приятно.

  Какво не успя да постигнеш през 2018 година?

  Съжалявам, че не успях да вляза на финали на Световното при индивидуалната надпревара. Просто не бях сред първите 8 състезатели и нямаше как да участвам. За финал се класирахме само група.

  Можеш ли да кажеш какво не ти е достигнало да влезеш в 8-цата и да играеш на финали?

  Може би подготовката. В този период повече бях наблегнал на груповата категория, просто не се бях подготвил добре за индивидуалната. Не играех с този хъс и с тази ясна нагласа, че трябва да изляза и да покажа най-доброто от себе си.

  Каква година изпрати?

  Изпратих една много, много успешна година. Този приз за Спортист на Хасково, при това при мъжете, е вече „черешката на тортата”. Силно се представихме на последната трета Световна купа в Пловдив, където станахме първи в груповата надпревара и сребърен медал в индивидуалната. През цялата година цел ми беше да съм на финали при мъжете. Реално сребърният медал на тази Световна купа много ме зарадва.

  През 2018 година в категория групи останахте на второ място в ранг листата на Световните купи, като първи са руснаците. През 2017 година позициите ви бяха разменени. Ще успеете ли през 2019-а да детронирате Русия от първото място?

  Да, много се надяваме. Но най-голямата ни цел е медал на Европейските игри, които ще бъдат през юни в Беларус. Това е най-голямото състезание за спортната аеробика, която не е олимпийски спорт. 

  Ти за първи път ли ще участваш на Европейски игри?

  Да, много ще съм развълнуван. Там в аеробиката ще има само категории „двойки” и „групи”, няма да има индивидуална надпревара и „тройки”.

  Какво ти коства да достигнеш до това ниво?

  Като по-малък си мислех, че ми коства много от свободното време - това, че не можех да излизам с приятели и пропускането на празници, рождени дни, тъй като бях по лагери и състезания. Сега като по-улегнал и пораснал виждам, че аз по друг начин бих си използвал свободното време. За мене това да тренирам и да се състезавам, се превърна в начин на живот, така че сега може би ми коства физическа сила, защото се изморяваш, понякога не си много в настроение да тренираш, но трябва да си събереш мозъка и да отидеш в залата.

  Имаш ли моменти на демотивация и намерения да се откажеш от спорта?

  Понякога, когато много сме се трудили и не сме получили това, което заслужаваме като резултат, тогава може би и аз, и моите съотборници леко се демотивираме, защото на големи състезания има държави, които просто са наложени и има кой да им пази гърба на съдийската маса. Може би тогава има кратък период на демотивация, в който си казваме, че колкото и усилия да полагаме, нищо няма да стане. Но това са само кратки периоди.

  Виждаш ли твои последователи в хасковската школа?

  Има много талантливи деца. Вижда обаче, че като тийнейджъри има много други неща, които ги разсейват и гледат на времето, прекарано в залата, малко като загуба на време. Не виждам тази мотивация, която имах аз на техните години. При тях надделяват излизанията и развлеченията, и много лесно се отказват.   

  Какъв е твоят съвет към тях?

  Трябва много добре да си обмислят приоритетите и да запомнят, че ще могат да излизат и на 20 г., и на 30 г., и да прекарват време с приятелите си, но на 30 г. няма как да се върнеш в залата и да наваксаш пропуснатото. Затова моят съвет е да си подредят ясно приоритетите и да осъзнаят на колко много учи спорта.

  Ти замислял ли се за треньорска дейност, предвид факта, че активната спортна кариера в аеробиката приключва доста рано?

  Да, аз от година-две помагам в залата на моя клуб в Хасково, когато не съм толкова натоварен със състезания, харесва ми да работя с деца, да правя хореографии, да им показвам упражнения, да ги тренирам. Сериозно се замислям за треньорска кариера, защото спорта много ми харесва.

  С какво се занимаваш сега?

  В момента не уча, понеже реших да се отдам напълно на спорта, докато още мога. Тренирам в Пловдив, но се прибирам да помагам в залата в Хасково. Доскоро се занимавах с групови занятия по хийт уърк аут (високо интензивна интервална тренировка), но сега съм се фокусирал върху тренировките и нямам време да се занимавам с това. За кратко тренировките ги водих в София, после в Хасково, но сега се отказах, за да имам време да тренирам аеробика.

  На кой посвещаваш успехите си приз годините и първото си място в класацията за Спортист на 2018 година?

  Изцяло на моята треньорка Теменуга Илиева, понеже тя е човекът, който винаги ме е окуражавал да не спирам. Тя е човекът, който търси и моите настроения в залата, защото както казах, че не всеки ден се чувстваш готов да дадеш всичко от себе си. Така че изцяло на нея и на моите родители, които винаги са ме подкрепяли и са ми били зад гърба. Когато съм имал сериозни травми и се е налагало да ходя по лекари, те никога не са ми казвали: „стига, вече е време да спреш!”. Напротив, винаги са ми казвали: „И това ще мине, горе главата, продължавай напред!”. 

  Интервю на Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   De
   Deniss
   26 -2
   13:40, 1 яну 2019
   Майки и бащи, пускайте си децата да спортуват, насърчете ги, вие също спортувайте! Спортът пази от вредното, лошото, той е дисциплина, той дава на децата ви самочуствие, дава им възможност за по-добър живот! Излизайте сред природа с тях и помнете: ваша е отговорността какви хора ще дадете на обществото!
  • 2
   Sa
   Sashko
   6 -14
   14:37, 1 яну 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
  • 3
   Тихомире сбълкал си че си напуснал университета Спорта е трябвало да е съвместно с учението ти Спорта е довреме а порфесията която си щял да придобиеш е за цял живот Опомняй се навреме младоста бързо отминава
  • 4
   Уч
   учител
   10 -7
   22:33, 1 яну 2019
   Тихомир беше вечно отсъстващшя ученик в училището. Директорката Нина Стайкова прикриваше отсъствията та знаменития си възпитаник, който вечно беше на тренировки и състезания.Такива кадри са за спортно училище, не за масово училище.Как е изкарал матурата и е записал даже европеистика с 2 чужди езика ,завършвайки общопрофилирано училище?Бреее, многостранно надарен младеж, тоя Тихомир.Да си гледа спорта,оттам повече пари може да изкара отколкото с диплома университетска. Добра посока е хванал Успех!!""
   • До
    До учителя
    4 -1
    15:49, 2 яну 2019
    Браво на Нина Стайкова ,че има принос за успеха на Тихомир ,а що се касае до матури и успеха и там се е доказал Матури английски 5,99 български 5,24 Не злобейте бе хора ...ама нали сме си в България
  • 5
   Пе
   Педро
   1 -9
   23:43, 1 яну 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
  • 6
   Ди
   Диев
   6 -5
   11:34, 2 яну 2019
   Тази сутрешна гимнастика не я приемам за спорт. Хвърлят много труд, но работа не вършат, има такава приказка.

  Хороскоп за 14.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
  14 ное 2019
  Последни новини