От х:

Днес в x:

Откриха вода на астероида Бену

Неочаквана им находка дойде в първите изпратени от  OSIRIS-REx данни. На астероида Бену или по-голям астероид, от който то е бил част, някога е имало течна вода . И това е огромна изненада за изследователите от НАСА.

На конференция днес учени обявиха, че OSIRIS-REx е открил доказателства за хидратирани минерали на повърхността на Бену, използвайки своите бордови спектрометри - инструменти, използвани за определяне на точния химически състав на определено място.

Това е "доказателство за течна вода" в миналото на Бену, според Ейми Симон, учен, който отговаря за спектралния анализ на OSIRIS-REx.

"За да получите хидратирани минерали на първо място, за да получите глина, трябва да имате вода взаимодействаща с обикновените минерали", казва Саймън.

"Това е голяма изненада." Намирането на доказателства за съществуването на вода е "нещо голямо".

И те са в изобилие. Има "силни убедителни доказателства, че повърхността е доминирана от тези хидратирани минерали", каза Данте Лорета, лидер на мисията за връщане на пробите с OSIRIS-REx, който вярва, че Бену е "богат на вода".

"Докато Бену е твърде малък, за да има свободно течаща вода или парчета лед, данните ни показват, че на по-голямото родителско тяло на астероида е имало течна вода в далечното минало. Това също означава, че добиването на вода от астероиди като Бену може да бъде възможно при бъдещи мисии."

Учените също са открили заоблени (като речни) камъни на повърхността с размери до 15 метра. "Изглежда, че са останали точно на повърхността, като са се обръщали, или нещо е затрупало [района] около тях и ги оставило открити", казва Лoрета.

Екипите вече започват да изследват кратерите за потенциалните места, от които  OSIRIS-REx да събере проби през 2020 г.

OSIRIS-REx се движи на 12 мили над повърхността на малкия астероид Бену, като внимателно изследва повърхността му на около 160 милиона километра от Слънцето. Бену е с размер 487 метра, a космическият апарат пристигна там на 3 декември. Целта на мисията е да открие тайните на Слънчевата система, като анализира астероида.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини