От х:

Днес в x:

Макрон обяви извънредни мерки в икономиката и за французите

В специално телевизионно обръщение френският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение в икономиката и социалното дело. Целта на мярката е съживяване на икономиката и връщането на достойнството на французина.

От началото на 2019 г. във Франция минималната заплата се вдига с €100. Това обяви Макрон.

Извънредните работни часове няма да се облагат с данъци. Освен това се мисли и за годишен бонус, който също няма да се облага с данъци.

Освен това на тези французи, които имат доходи от по-малко от €2000 месечно, ще им бъдат възстановявани данъците.

Държавният глава отново потвърди желанието си да се бори с укриването на данъци, да сложи край на ненужните данъчни облекчения и да контролира по-добре публичните разходи.

Президентът заяви, че големите компании ще бъдат призовани да подкрепят усилията. "Аз ще ги събера и ще вземем решения през следващата седмица", каза Емануел Макрон.

Той не пропусна да обяви, че тогава ще започне и срещи с френските кметове, за да обсъдят проблемите на всеки регион и да намерят решения за всеки местен проблем.

Макрон не пропусна и въпроса за създаването на нови работни места и за активни политики за защита на екологията.

"Днес ние сме длъжни да възстановим нашия общ социален проект в името на Франция и в името на Европа", заяви Макрон.

Той обеща редовно да се отчита за постигнатото.

Френският президент заяви, че осъжда насилието и методите, използвани от много протестиращи. В същото време той разбира гнева и възмущението на французите, които нямат достатъчно пари, за да издържат семействата си.

През последните 40 години, условията са се влошавали, а разликата между съсловията се увеличава. По тази причина Еманюел Макрон обяви, че е влязъл активно в политиката, защото искал да промени тази несправедливост.

"За целта ще се опра на вас, ще се опра на гражданското общество", обяви Макрон. Той не пропусна да отбележи, че и богатите трябва да дадат своята дан в справянето със социалната криза.

Облагането на високите доходи с нови данъци се провали, призна Макрон, който мисли да обложи движимото имущество на богатите.

Макрон не пропусна да отбележи и трудната съдба на пенсионерите и големите семейства. Френският президент посочи, че разбира колко трудно е за бедните в тези дни.

След седмици на ожесточени протести във Франция президентът Еманюел Макрон беше принуден да преразгледа политиката и да вземе активна позиция за преодоляване на кризата, породена от недоволството на "жълтите жилетки". Френският президент дори се срещна с представители на синдикатите, на организациите на работодателите и на местните власти.

Синдикатите настояха за вдигане на минималната заплата. Но според коментарите от Париж не се очаква Еманюел Макрон да отстъпи пред това искане. Доводът на Елисейския дворец е, че ако заплатите бъдат вдигнати, това ще доведе до закриването на много работни места.

Последното обръщение на Еманюел Макрон беше на 27 ноември - в 10-ия ден от протестите. Тогава той беше категоричен, че няма да промени политиката си за горивата и данъците върху тях. Седмица по-късно президентът отмени вдигането на акциза.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини