От х:

Днес в x:

14 °C

5G смартфоните идват през 2019 г. Какво ни чака?

Новините за 5G технологията ни проглушиха ушите. Тук-там вече се появяват пето поколение мрежи, но човек не може да направи кой знае какво, за да се възползва от промяната. Е, ситуацията скоро ще се промени…

Samsung вече е готова да продава своя първи 5G смартфон – ще го пусне в САЩ през първата половина на 2019 г. Въпреки че не се посочва кой точно телефон ще поддържа 5G, Samsung обикновено обявява най-новия си Galaxy S смартфон през пролетта.

Мистериозният телефон може да не е първият 5G смартфон, който ще се появи на пазара. До пролетта навярно ще се нароят и други 5G модели от други доставчици. Но Samsung е най-големият производител на смартфони в света и решението му да пусне 5G смартфон означава, че останалата част от пазара няма да изостане.

Ако компаниите за смартфони искат да останат конкурентоспособни през следващите години, 5G скоро ще бъде нещо задължително. Но очакваният порой от оферти все още не дава на хората по света кой знае какви големи нови възможности. Така е, защото мрежите от пето поколение са малко. Но и това е на път да се промени.

Въпреки че 5G в момента звучи по-скоро като маркетингов трик за подсилване на продажбите, скоро ще стане разпространена функционалност. 5G обещава много по-високи скорости от 4G. Колко по-високи – все още се спори, но при лабораторните тестове са постигнати скорости до 100 пъти по-високи от тези при 4G.

Когато обаче милиони хора се окажат в мрежата, заради натоварването може да се появи и известно забавяне на скоростта. Все пак индустриалните анализи оценяват 5G мрежите като „около 10 пъти по-бързи“ от 4G при реално приложение.

Особено важна е ролята на технологията за ултра-ниска латентност (забавяне) при 5G. Днешните мрежи се нуждаят от части от секундата за изпращане и получаване на съобщения (между смартфона и мрежата). Част от секундата не е много, но телефонът обичайно прави десетки заявки всеки път, когато човек докосне екрана си. При 5G обаче тази мрежова комуникация няма да трае части от секундата, а ще е мигновена.

С други думи – никакви забавяния! Следователно, 5G ще е вълнуваща технология за собствениците на смартфони, но много по-важна ще е тя за бизнеса и обществото.

Нищожната латентност на 5G може да позволи на самоуправляемите автомобили да обработват цялата информация, от която се нуждаят, за да вземат решения на пътя – при това решения, от които може да зависи нечий живот. Здравната индустрия също ще се възползва от надеждността – 5G може да помогне за сбъдването на новото поколение телемедицински роботизирани операции.

Преди всичко това да може да се случи обаче, мобилните оператори ще трябва да изградят инфраструктура за десетки милиарди долари. Това е голям ангажимент, но практиката досега показва, че започнат ли производителите тази надпревара, технологичната революция не закъснява и всички имаме полза от нея. 

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16.10.2019
Последни новини