От х:

Днес в x:

Изненада: продължаваме да местим стрелките

Изненадващ обрат: след като повечето граждани на ЕС се изказаха против смяната на времето, още идната година трябваше да спрем с местенето на стрелките. Сега обаче стана ясно, че промяната ще дойде навярно чак през 2021.

Позовавайки се на информации от Брюксел, няколко германски издания съобщават, че плановете на ЕК да отмени смяната на времето още от идната пролет са пред провал. Причината: предложението не получава необходимата подкрепа от страните-членки на ЕС. Като нова начална дата се очертава 28 март 2021 година. Но и това не е съвсем сигурно.

След голямата шумотевица по въпроса, сегашният провал е много неприятен за Европейската комисия. Нейното допитване до гражданите на ЕС предизвика небивал интерес. Но сега се оказва, че оповестеният от Жан-Клод Юнкер план е бил твърде амбициозен и не може да бъде изпълнен в зададения срок.

Трябваше, но...

През септември Юнкер обяви, че вечното местене на стрелките трябва да бъде отменено, включително и поради голямото одобрение, което гражданите на ЕС изказват за тази идея. В онлайн-допитването на ЕК се включиха 4,6 млн. европейски граждани, като над 80% се изказаха за отмяна на промените в часовото време.

"Работата не търпи отлагане", каза тогава Юнкер и обяви, че през март 2019 стрелките ще бъдат преместени за последен път. А страните-членки трябваше най-късно до 1 април 2019 да вземат решение кое време - лятното или зимното - искат да въведат като постоянно часово време.

На заседанието си идния понеделник министрите на транспорта от ЕС трябваше да вземат решение за въвеждане на постоянно часово време. Сега обаче се дочува, че гласуването е било отменено. Дипломати от Брюксел обясняват, че много време изисква не само изборът на отделните страни-членки, но и взаимното координиране по този въпрос. Ако всяка страна вземе решение, без да се съобразява със съседите си от ЕС, в Европа може да се получи хаос от всевъзможни часови зони.

Освен това три европейски държави имат принципни възражения срещу плана да се отмени смяната на времето - това са Швеция, Полша и Великобритания. А много от останалите държави в ЕС са заявили, че очакват от ЕК детайлно проучване за евентуалните последици от въвеждането на постоянно часово време. Те искат да вземат окончателното си решение именно въз основа на този анализ.

До 10 сутринта на тъмно, слънце в 3 часа през нощта

Ако лятното време бъде избрано за постоянно часово време, в Берлин през зимните месеци слънцето ще изгрява чак към 9:20 часа, а в Мадрид дори още по-късно. За учениците това ще означава, че първите им часове ще се водят на тъмно.

Ако ли пък се избере зимното часово време, през лятото на много места ще се съмва твърде рано. В Берлин например в средата на юни ще се съмва в 3:45 часа, а при поляците слънцето ще изгрява в 3:15 през нощта.

Така инициативата на ЕК се превърна в срамен провал - и в символ на мъчителния процес по търсене на решения, коментира в тази връзка "Берлинер Моргенпост" и цитира европейски дипломат със следните думи: "Еврокомисията реши да си опрости живота, като пробута Черния Петър на страните-членки".

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    "Небивал интерес"
    3 -1
    16:48, 30 ное 2018
    "Небивал интерес": Гласувалите 4.6 млн от 740 млн население на Европа, представляват 0.62% (нула цяло и шестдесет и два процента) това е "небивалият интерес"
    Против смяната на времето са гласували 80% от 4,6млн = 3.68 млн против, или 0,497% от населението на Европа.
    Това е "небивал интерес"
Последни новини