От х:

Днес в x:

Ритъм терапия усмихна децата в Дом „Марина“

    Да усетиш ритъма със сърцето си и да се усмихнеш от това, че създаваш.

    През ритъм терапевтичната сесия за деца с увреждания на Института за съвременно изкуство libera преминаха днес възпитаниците на Дом “Марина“ в Хасково.

    Основател на ритмотерапията е композиторът и диригент Мартин Иванов. Той нарича инициативата Ритъм клиника. С колегите му са пионери на прилагането на ритъма, като форма на терапия у нас.

    Мартин Иванов започва да разпространява метода преди 12 години, след завръщането си от дългия престой, в който учи и работи в Америка и Канада. Преподава композиция, хармония и аранжиране в University of Memphis и University of Massachusetts.

    „Знаем, че музиката е съвкупност от ритъм, мелодия и хармония. Това, върху което наблягам аз, е ритъма, защото той е нещо изконно, нещо с което разполагаме. Всеки един от нас, без предварителни способности или подготовка, може активно да се включи в тази терапия. А тя пряко влияе на мозъка ни.“

    Ритмотерапията е базирана на принципа на увличането, открит през 1725 година от холандския изобретател и учен Кристиан Хюйгенс. Той забелязва, че махалата на два отделни часовника, висящи на една стена, синхронизират периода си на люлеене с течение на времето, припомня музикотерапевтът. „При човека логиката е следната: нашите мозъци работят на различни честоти-“алфа“, „бета“,“тета“ и „делта“. „Алфа“ честотата е  свързана със състоянието ни на релаксация, на „бета“ спадат сложните мисли, интегрирането на нови усещания и психическата възбуда. И така, ако създадем в пространството ритъм, който е носител на такива полезни честоти, участвайки в една сесия, рано или късно, мозъците се увличат на честотата, на която търсим да ги настроим. Всъщност принципът на това, което правим е, че ако в пространството има два или повече ритъма, единият от тях е доминантен, рано или късно другият или другите се увличат по първия“.

    В случая това, което представи Иванов, е доминантния ритъм, който увлече 16-те деца от дом „Марина“ в този полезен за тях ритъм. Терапията учи още на координация, изчакване, дисциплина-все неща, които са необходими и полезни за ежедневието им. „ Това, което аз предлагам, не е някакво хапче, не е панацея. Това е спомагателна терапия, която върви ръка за ръка с основната терапия, която се прилага на съответното дете.“, казва Мартин Иванов.

    В Америка ритмотерапията е много разпространена, защото има тенденция на събуждане на древните познания, разказва още той. Използването на ритъма е не само в областта на терапията, но и в образованието, социалните дейности, в корпоративните тиймбилдинги. Ритъмът има възможност да работи в положителна трансформация по отношение на усвояването на нови и полезни навици.

    Инициативата е ежегодна. През миналата година Ритъм клиниката е минала в 15 града в Северна България, а през тази Хасково е сред десетте града, част от южната обиколка.

    Терапията е напълно безплатна. Сесията е в рамките на двайсетина минути в зависимост от възприятието на децата. „Това, което правим, е създаване на интерактивно пространство. Децата и младежите имат възможност да се докоснат до различни техники, свързани с ритъма.“

    Днес действително благотворното въздействие на ритъма се усети още в първите минути на терапевтичната сесия. Дани, който по принцип трудно координира движенията на ръцете си, например, с удоволствие барабани, на моменти и сам, по тарамбуката. А усмивката му- както неговата, така и на останалите деца и младежи, които се включиха в сесията, със сигурност са най-голямата награда, осмисляща начинанието на Иван Иванов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ле
      Леля Ванга
      5 -12
      13:38, 27 ное 2018
      О, Чудото стана... Виж коментара
      • Си
        Системата ни убива
        4 -1
        12:42, 28 ное 2018
        А вие какво ще предложите? Айде, заемете се с нещо такова, защото очевидно нямате работа! Пък аз обещавам да не Ви намирам кусури!
      • Ри
        Ритъм
        1 0
        08:23, 3 дек 2018
        „ Това, което аз предлагам, не е някакво хапче, не е панацея. Това е спомагателна терапия, която върви ръка за ръка с основната терапия, която се прилага на съответното дете.“, казва Мартин Иванов....Терапията е напълно безплатна. Сесията е в рамките на двайсетина минути в зависимост от възприятието на децата. " Това го пише по-горе в интервюто... някой трябва да се научи да чете, преди да мрази! :)
    • 2
      Pr
      PR
      6 -8
      17:27, 27 ное 2018
      Дом Марина и новата им директорка се оляха от самодейности! Няма лошо, ама не ни информирайте са всяко куку което викате в дневния център! Децата имат нужда от рехабилитация, логопеди и специалисти, а не от глупости! Ясно, че си правите PR, ама ни идвате малко в повече! Дано само градините и училищате не вземат да ни заливат с ежедневните си дейности!
      • Ро
        Родител
        8 -1
        21:52, 27 ное 2018
        От това ,което чета по-горе,ми става ясно,че коментиращите и хабер си нямат какво означава за децата подобен вид музикотерапия.. И докато работещите там,ежедневно даряват на децата ни щастие, други с коментарите си, се стремят да опорочат всяко добро начинание.....................не Ви разбирам,бе хора.........мислете за това, как се чувстват децата,а не за това,какви чувства предизвиква у Вас ,информацията за ежедневните дейности на ДЦ.
      • Те
        Тея
        9 -2
        22:58, 27 ное 2018
        За зле информираните и Pr:
        1. Няма наименование "дом", а Дневен център "Марина";
        2. Инициативата за Ритъм сесията е на нас родителите, а не на директорката, тя просто ни помогна да я осъществим. А, относно това, от какво имат нужда децата, няма спор, че се нуждаят от специалисти, които в нашия град за съжаление липсват.
        И Pr, щом не желаете да сте информирани, просто не го четете или си намерете нещо за четене, което не Ви дразни .....
    Последни новини