От х:

Днес в x:

35 °C

Това ли са най-старите вкаменелости на живи организми на Земята?

Учени ще се съберат в отдалечен заснежен регион от югозападна Гренландия през следващото лято в опит да определят дали скали на възраст 3.7 милиарда години съдържат едни от най-старите вкаменелости на живот на Земята.

Малките, триъгълни структури, открити в скалите будят противоречие, като някои учени твърдят, че те не са доказателство за ранен живота на Земята. Изследователите, които първи обявиха, че вкаменелостите са доказателство за живот, не се отказват от твърдението си.

Планетарният учен Абигейл Олууд твърди, че чисто геологични процеси биха могли да обяснят триъгълните скални образувания – и че макар да е възможно да са се образували в резултат на микробен живот, липсват доказателства за това.

Научният диспут е свързан и с търсенето на живот на други планети от Слънчевата система, по-специално Марс.

Олууд работи в НАСА и участва в създаването на инструмента PIXL за рентгенова флуоресценция на скални проби, който ще бъде използван от апарата Марс 2020 в търсене на вкаменели доказателств за живот в марсианските скали.

Екипът на Олууд използвал инструмента, за да проучи пробите от Гренландия и докладвал, че концентрациите на титан, калий и въглеродни съединения в скалите не подсказва, че триъгълните структури са формирани в резултат на микробен живот.

Учените смятат, че преди 3.7 милиарда години, условията на Марс са били подобни на Земята по същото време и че ранни форми на живот може да са се появили едновременно и на двете планети.

“Изследователите трябва да се научат правилно да интерпретират резултатите от PIXL, преди да го изпратим на Червената планета”, казва Олууд.

Геолозите смятат, че поясът Isua Greenstone в югозападна Гренландия съдържа едни от най-старите оголени скали на Земята. Доскоро голяма част от района бе покрит със сняг – едва през последните няколко години, снегът се разтопи достатъчно, за да позволи на учените да проучат скалите.

През 2016 геохимикът Алън Нътман Университета Уолонгонг, Австралия и колегите му обявиха, че триъгълните структури по повърхността на част от скалите са сечения на конусообразни строматолити – малки вкаменели структури, създадени от микробни колонии по дъната на водоемите.

Според тях концентрациите на титан и калии във вътрешността на триъгълните структури е различна от тази в скалите извън структурите – възможен химичен “биоотпечатък”. Екипът твърди, че концентрациите на карбонатни химикали подсказват, че микробните колонии са извличали карбонати от заобикалащата ги морска вода.

Преди откритието в Гренландия, най-ранните познати ни строматолити бяха тези в езерото Strelley Pool, Западна Австралия, датирани от преди 3.4 милиарда години. Ако твърденията на Нътман бъдат потвърдени, най-ранните доказателства за живот на Земята ще бъдат изместени с 300 000 години по-рано.

Според Олууд обаче, геохимията на структурите е същата като в други участъци от околните скали, които не съдържат никакви строматолити, следователно те не са вкаменели свидетелства за ранен микробен живот на Земята.

За да сложи край на спора, Олууд организира полева експедиция през идното лято, на която са поканени Нътман и други изследователи.

Друго скорошно изследване на оголеното дъно на древен океан в Квебек, Канада също откри предполагаеми вкаменелости, които можа да се още по-стари – между 3.77 и 4.29 милиарда години – но и в този случай са нужни повече научни доказателства, категорична е Олууд.

Междувременно тя е убедена, че опитът им с анализирането на пробите от скалите в Гренландия ще подпомогне търсенето на останки от живот на Марс.

Източник: livescience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини