От х:

Днес в x:

9 °C

Това ли са най-старите вкаменелости на живи организми на Земята?

Учени ще се съберат в отдалечен заснежен регион от югозападна Гренландия през следващото лято в опит да определят дали скали на възраст 3.7 милиарда години съдържат едни от най-старите вкаменелости на живот на Земята.

Малките, триъгълни структури, открити в скалите будят противоречие, като някои учени твърдят, че те не са доказателство за ранен живота на Земята. Изследователите, които първи обявиха, че вкаменелостите са доказателство за живот, не се отказват от твърдението си.

Планетарният учен Абигейл Олууд твърди, че чисто геологични процеси биха могли да обяснят триъгълните скални образувания – и че макар да е възможно да са се образували в резултат на микробен живот, липсват доказателства за това.

Научният диспут е свързан и с търсенето на живот на други планети от Слънчевата система, по-специално Марс.

Олууд работи в НАСА и участва в създаването на инструмента PIXL за рентгенова флуоресценция на скални проби, който ще бъде използван от апарата Марс 2020 в търсене на вкаменели доказателств за живот в марсианските скали.

Екипът на Олууд използвал инструмента, за да проучи пробите от Гренландия и докладвал, че концентрациите на титан, калий и въглеродни съединения в скалите не подсказва, че триъгълните структури са формирани в резултат на микробен живот.

Учените смятат, че преди 3.7 милиарда години, условията на Марс са били подобни на Земята по същото време и че ранни форми на живот може да са се появили едновременно и на двете планети.

“Изследователите трябва да се научат правилно да интерпретират резултатите от PIXL, преди да го изпратим на Червената планета”, казва Олууд.

Геолозите смятат, че поясът Isua Greenstone в югозападна Гренландия съдържа едни от най-старите оголени скали на Земята. Доскоро голяма част от района бе покрит със сняг – едва през последните няколко години, снегът се разтопи достатъчно, за да позволи на учените да проучат скалите.

През 2016 геохимикът Алън Нътман Университета Уолонгонг, Австралия и колегите му обявиха, че триъгълните структури по повърхността на част от скалите са сечения на конусообразни строматолити – малки вкаменели структури, създадени от микробни колонии по дъната на водоемите.

Според тях концентрациите на титан и калии във вътрешността на триъгълните структури е различна от тази в скалите извън структурите – възможен химичен “биоотпечатък”. Екипът твърди, че концентрациите на карбонатни химикали подсказват, че микробните колонии са извличали карбонати от заобикалащата ги морска вода.

Преди откритието в Гренландия, най-ранните познати ни строматолити бяха тези в езерото Strelley Pool, Западна Австралия, датирани от преди 3.4 милиарда години. Ако твърденията на Нътман бъдат потвърдени, най-ранните доказателства за живот на Земята ще бъдат изместени с 300 000 години по-рано.

Според Олууд обаче, геохимията на структурите е същата като в други участъци от околните скали, които не съдържат никакви строматолити, следователно те не са вкаменели свидетелства за ранен микробен живот на Земята.

За да сложи край на спора, Олууд организира полева експедиция през идното лято, на която са поканени Нътман и други изследователи.

Друго скорошно изследване на оголеното дъно на древен океан в Квебек, Канада също откри предполагаеми вкаменелости, които можа да се още по-стари – между 3.77 и 4.29 милиарда години – но и в този случай са нужни повече научни доказателства, категорична е Олууд.

Междувременно тя е убедена, че опитът им с анализирането на пробите от скалите в Гренландия ще подпомогне търсенето на останки от живот на Марс.

Източник: livescience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини