От х:

Днес в x:

15 °C

Противоречиви мини мозъци проявяват същата активност като мозъците на недоносени деца

За пръв път мозъчна тъкан, отгледана в лабораторни условия, спонтанно прояви електрическа активност, която изумително наподобява човешка мозъчна активност – по-конкретно мозъчната активност на недоносено бебе.

Докладът от изследването все още не е рецензиран, но ако резултатите бъдат потвърдени, това ще е огромно откритие, даващо ни възможност да проучим ранното развитие на различни мозъчни разстройства.

В същото време, обаче, някои учени усещат известно колебание.

Лабораторно отгледаните мозъци за известни като органоиди – триизмерни, миниатюрни, опоростени версии на истинския мозък, отгледани в лабораторни условия с цел изпробване на различни лекарства или наблюдение на клетъчното развитие при определени неблагоприятни условия.

Неврологът Алисън Муотри отглежда мозъчни органоиди в лабораторията си в Калифорнийския университет от известно време, но сега за пръв път той и екипът му наблюдавали нещо подобно на човешка мозъчна активност.

Органоидите били отгледани от човешки плурипотентни стволови клетки или от стволови клетки, които могат да се превърнат в друг вид клетки. Учените ги накарали да се превърнат в клетки, съставляващи мозъчната кора – областта отговорна за паметта, възприятието, познанието, мисълта и сетивната обработка.

В рамките на 10 месеца учените отгледали стотици малки мозъци, като искали да се уверят, че са проявени правилните за мозъчното развитие гени. Органоидите били непрекъснато изследвани чрез електроенцефалография.

6 месеца по-късно миниатюрните мозъци започнали да демонстрират силна мозъчна активност, много по-силна от всичко наблюдавано до момента.

Тази активност, обаче, не наподобява организираната, предвидима мозъчна активност на възрастен човек. Моделът и наподобявал хаотичните изблици на синхронизирана мозъчна активност характерна за преждевременно родените бебета.

Учените идентифицирали множество характеристики, отговяращи на характеристиките на нормално развиващия се мозък през същия период. В 28-та седмица органоидите били достигнали степента на развитие на мозъка на недоносено бебе на същата възраст.

Мозъчните органоиди не са съвсем същите като частите от реалния мозък – те се на само по-малки и опростени, но липсват и други мозъчни региони, към които да се свържат. Те са проектирани така, че да им липсва протеин, жизненоважен за нормалната функция на невроните.

Мозъчните органоиди обаче ще ни позволят да разберем по-добре развитието на човешкия мозък, тъй като мозъците на недоносените бебета се проучват трудно, а мозъците на възрастните са изключително сложни.

Изследването ще продължи, за да установи дали мозъчните органоиди ще продължат да се развиват.

Други обаче изразяват опасения от вероятността органоидите да демонстрират съзнание. Досега нито един от лабораторно отгледаните мозъци не е проявявал подобни признаци, но експериментът продължава.

Ако това се случи, проектът най-вероятно ще бъде прекратен.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
13 ное 2019
Последни новини