От х:

Днес в x:

26 °C

Противоречиви мини мозъци проявяват същата активност като мозъците на недоносени деца

За пръв път мозъчна тъкан, отгледана в лабораторни условия, спонтанно прояви електрическа активност, която изумително наподобява човешка мозъчна активност – по-конкретно мозъчната активност на недоносено бебе.

Докладът от изследването все още не е рецензиран, но ако резултатите бъдат потвърдени, това ще е огромно откритие, даващо ни възможност да проучим ранното развитие на различни мозъчни разстройства.

В същото време, обаче, някои учени усещат известно колебание.

Лабораторно отгледаните мозъци за известни като органоиди – триизмерни, миниатюрни, опоростени версии на истинския мозък, отгледани в лабораторни условия с цел изпробване на различни лекарства или наблюдение на клетъчното развитие при определени неблагоприятни условия.

Неврологът Алисън Муотри отглежда мозъчни органоиди в лабораторията си в Калифорнийския университет от известно време, но сега за пръв път той и екипът му наблюдавали нещо подобно на човешка мозъчна активност.

Органоидите били отгледани от човешки плурипотентни стволови клетки или от стволови клетки, които могат да се превърнат в друг вид клетки. Учените ги накарали да се превърнат в клетки, съставляващи мозъчната кора – областта отговорна за паметта, възприятието, познанието, мисълта и сетивната обработка.

В рамките на 10 месеца учените отгледали стотици малки мозъци, като искали да се уверят, че са проявени правилните за мозъчното развитие гени. Органоидите били непрекъснато изследвани чрез електроенцефалография.

6 месеца по-късно миниатюрните мозъци започнали да демонстрират силна мозъчна активност, много по-силна от всичко наблюдавано до момента.

Тази активност, обаче, не наподобява организираната, предвидима мозъчна активност на възрастен човек. Моделът и наподобявал хаотичните изблици на синхронизирана мозъчна активност характерна за преждевременно родените бебета.

Учените идентифицирали множество характеристики, отговяращи на характеристиките на нормално развиващия се мозък през същия период. В 28-та седмица органоидите били достигнали степента на развитие на мозъка на недоносено бебе на същата възраст.

Мозъчните органоиди не са съвсем същите като частите от реалния мозък – те се на само по-малки и опростени, но липсват и други мозъчни региони, към които да се свържат. Те са проектирани така, че да им липсва протеин, жизненоважен за нормалната функция на невроните.

Мозъчните органоиди обаче ще ни позволят да разберем по-добре развитието на човешкия мозък, тъй като мозъците на недоносените бебета се проучват трудно, а мозъците на възрастните са изключително сложни.

Изследването ще продължи, за да установи дали мозъчните органоиди ще продължат да се развиват.

Други обаче изразяват опасения от вероятността органоидите да демонстрират съзнание. Досега нито един от лабораторно отгледаните мозъци не е проявявал подобни признаци, но експериментът продължава.

Ако това се случи, проектът най-вероятно ще бъде прекратен.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обградени с внимание и нежни чувства, ще бъдете провокирани към творчески и лични изяви. Развитията ще са благоприятни за бизнеса, кариерата и партньорствата. Ще ви зареждат с добри очаквания, което ще неутрализира тревогите ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви по спешна задача ще продължи и днес, независимо, че може да имате и други планове. Ще бъдете изкушени от възможността да получите повече и това ще ви направи по-активни. Финансите ви ще нараснат и това ще се отрази добре на семейния ви бюджет. Духовни практики ще ви заредят с енергия и направи денят ви приятен.
03 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнението на задачите ви изисква да положите повече усилия днес, но ще се справите. Ще имате подкрепата на сътрудниците си и на хората, на които не сте безразлични. Проблеми от здравословен характер може да притеснят някои от вас. На първо време ще прибегнете до само лечение, но консултацията със специалист е задължителна.
03 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес сте от галениците на съдбата. Ще получите оферта за нова дейност, която ще съвпада с вашите възможности и нагласа. Само ще трябва да пренебрегнете някои от домашните си задължения, за да си набавите достатъчно средства. Възможен е здравословен проблем при някои от вас, свързан с очите. Не позволявайте от преумора да стигнете до разбалансиране и неадекватност. В движение отстранявайте плявата. Иначе препятствията само ви амбицират и укрепват волята ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви очаква среща със стар познат, която изключително много ще ви разведри. Отидете на кино, театър или концерт, за да се забавлявате пълноценно. Не говорете за проблеми и неприятности, споделяйте единствено хубави страни от живота си.
03 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще получите предложение, за чието осъществяване имате ярки възможности. Доходите на повечето ще се определят като добри. Към тях може да се прибави късмета, който ви очаква днес. За някои се очертава делово пътуване. Възможни са трудности в интимните взаимоотношения. Необходимо е да проявите повече настойчивост в контактите. Като цяло съдбовни шансове за реализация.
03 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще спечелите уважението на околните, ако ги насърчите да работят за собствения си просперитет, така, както го правите за себе си. Обединените ви усилия ще ускорят благоприятно развитието на събитията в посоката, която всички желаете. За други решаване на имотен въпрос.
03 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Започвате седмицата с добри перспективи за професионалната ви кариера. С помощта на влиятелно лице ще успеете да постигнете напредък и да заемете по-горна позиция в йерархията. Романтично влечение ще ви помогне да понесете по-леко натовареността и да наситите душата си с хубави емоции.
03 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
03 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Получавате интересна оферта за работа и се колебаете как да постъпите. Съветът е да не действате прибързано, а да помислите спокойно и да изберете нещото, което на вас най-много ви допада. Перспективите са добри, но не очаквайте нещо необикновено. Освен това ще трябва да се разделите и с чувството си за превъзходство, което така силно ви владее.
03 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Залавяте се с различни задачи и повечето от тях ще завършите успешно. В службата са възможни забележки по ваш адрес, но ако си премълчите ще бъде по-добре. Вечерта ви ще мине спокойно, отдадени на семеен уют. Вълнувате се от въпросите касаещи ваши близки и сте склонни да им помагате по всякакъв начин.
03 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен делови ден очаква Рибите. Интуицията ви до голяма степен ви помага при професионалните ви ангажименти. Коректното ви отношение към вашите делови партньори ще бъде възнаградено под формата на голяма услуга.
03 юли 2020
Последни новини