От х:

Днес в x:

Синтезираха невъзможен кристал, съставляващ голяма част от земната мантия

Нова форма на веществото е получена експериментално и обяснена теоретически. Нейното съществуване е смятано досега за невъзможно. При нея елементите в кристалната решетка са съединени не във върховете, а в ръбовете. За доказателството, че такава модификация не може да съществува, през 1954 год. е присъдена Нобелова награда.

Откритието на тази нова форма предвещава революция в материалите и инженерните приложения. Учените предсказват създаванети на свръхтвърди и свръхнетопими материали, а също и пробив в прогнозирането на земетресенията. Откриването на коезит IV и коезит V
- новите модификации силициев диоксид при високо налягане, поднясят три изненади наведнъж и нов поглед върху строежа на силикатните части от вътрешността на Земята

В първата половина на на миналия век американският химик Лайнус Полинг формулира няколко фундаментални правила, на които се подчинява кристалната форма на веществата. Тези правила остават непоклатими почти 65 години, в 1954  год. за откриването им е присъдена Нобелова награда. Сега все пак се оказва, че има изключение от правилата на Полинг.

Колаборация учени от Германия, Русия, Швеция, САЩ и Франция експериментално и теоретично доказа съществуването на кристали, образуващи устойчива форма въпреки правилата на Полинг.

Синтезираният от тях материал не би трябвало да съществува, според днешните представи. Всяка система се стреми към устойчиво сестояние при минимална потенциална енергия. Ние получихме устойчиво състояние при значения на този показател далеч от минимума, казва Игор Абрикосов, руският участник в колаборацията, научен ръководител на лаборатория за нови материали в НИТУ "МИСиС"

Кристал коезит (една от формите силициев диоксид SiO2) с размер около 1/3 от дебелината на човешки косъм бил сложен в клетка между диамантени наковални. Коезитът бил подложен на гигантско налягане - около 700 хиляди атмосфери. В кристала се извършили четири фазови прехода, два от които са новооткрити.

Учените сравнително скоро откриха начин да запазват качествата на кристалите при големи налягания.  Също така в последно време се развиха методите за изследване, които позволяват да се получи информация от такива миниатюрни кристали, какъвто е използваният в експеримента, казва Елена Бикова, н.с. в германския електронен синхротрон (Deutsches Elektronen-Synchrotron, DESY)
При опитите учените установяват, че в две от наблюдаваните за първи път форми на силициев диоксид атомите в кристалната решетка, са съединени не по правилата на Полинг. Откритието ще позволи създаването на нови материали с недостъпни досега свойства.

В наше время този, който владее материалите, той владее света, допълват откривателите. По-нататъшните изследвания ще доведат до създаването на нови устойчиви форми на перовскит — материалът в соларните батарии, и това ще бъде революция в зелената енергетика.

Откритието е от огромен интерес за геохимията и геофизиката. Концентрацията на силициеви съединения в мантията на Земята е над 45%, а налягането в този слой е от порядъка на това в експеримента.

Вероятно голямата част от земната мантия е в новооткритата форма на веществото и това играе съществена роля в разпространението на сеизмичните вълни. Може би изучаването на новите форми ще доведе до точно прогнозиране на земетресенията

Nature Communications, 2018; DOI: 10.1038/s41467-018-07265-z

​​​​​​​Коезит (англ. Coesite) — модификация на SiO2 при високи налягания. Изкуствен аналог на коезита е синтезиран през в 1953 год. от американския химик Лоринг Коз. През 1960 год Юджин Шумейкър открива минерала в метеоритен кратер в Аризона. Коезитът е устойчив при налягания 28−95,5 кбара. При по-малки налягания той преминава в кварц, при по-големи - в стишовит.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини