От х:

Днес в x:

Гигантски структури в земната мантия са останки от сблъсъка с Тея, предполага нова теория

Изображение 1 от 2

    Големите петна от материал в мантията на Земята (големи структури, които забавят сеизмичните вълни - LLSVP) могат да бъдат останалите фрагменти от Тея, протопланетата, от сблъсъка на която със Земята се е образувала Луната. Изследването  на екип от учени от Държавния университет в Аризона е представено на тазгодишната конференция по Лунна и планетарна наука и очаква публикация в Geophysical Research Letters.

    Повечето космически учени вярват, че Луната се е образувала след сблъсъка на друга планета (сега наричана Тея) с много ранната Земя. Парчета от Земята, от Тея или и от двете, които били изхвърлени в космоса в резултат на този сблъсък в крайна сметка се слели и образували Луната. Все още има спорни теории относно случилото се с останалата част от Тея. В своето ново изследване екипът от Аризона предполага, че голяма част от мантията на Тея се е забила в земната мантия, като така са се образували двете големи структури LLSVP - една под части от африканския континент и една под Тихия океан, пише Phys.org.

    Учените изучават тези структури в продължение на много години и тяхното съществуване е потвърдено чрез изучаване на сеизмични данни по целия свят. Когато сеизмичните вълни попаднат в LLSVP, те се забавят, предполагайки, че материалът, от който са направени, е по-плътен от останалата част на мантията. LLSVP са много големи и почиват на ръба на външното ядро. Екипът от ASU отбелязва, че ако мантията на Тея е по-плътна от тази на Земята, всяка нейна част, която си е проправила път до мантията, в крайна сметка ще си проправи път към ядрото.

    За да подкрепи идеите си, екипът от ASU изгражда модел на Земята такава, каквато е била преди около 4,5 милиарда години, и след това показва какво може да се случи при сблъсък с планета с размерите на Марс или дори по-голяма. Моделът също предполага, че мантията на теоретизираната планета Тея е богата на желязо, което я прави изключително плътна. В техния модел Тея е унищожена на парчета, изхвърлени в космоса, от които се образува Луната, а голяма част от мантията й се разпада на фрагменти, които попадат в мантията на Земята. В продължение на милиарди години фрагментите се сливат, образувайки структурите LLSVP.

    Изследователите отбелязват, че идеята, че LLSVP са съставени от фрагменти от Тея е била изразявана и преди от други, но тяхният модел е най-изчерпателният до момента.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини