От х:

Днес в x:

23 °C

Пиенето на кафе намалява риска от Алцхаймер и Паркинсон

Ново проучване, направено от Института за мозъка& Крембъл, част от изследователския институт Крембъл, предполага, че ефектът от сутрешното кафе може да надхвърля познатия ни - на приток на енергия ;и концентрация. Пиенето на кафе може също да предпази от развитие на болестта на Алцхаймер и на Паркинсон.

"Консумацията на кафе изглежда има някаква връзка с намаляването на риска от развитие на болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, казва д-р Доналд Уейвър, съпредседател на института "Крембъл". "Но ние искахме да разберем защо и какви съединения участват и как те могат да повлияят на свързания с възрастта когнитивен упадък".

Д-р Уейвър, д-р Рос Манчини, изследовател по медицинска& химия и Янфей Уанг, биолог, изследват три различни вида печено кафе, тъмно печено и безкофеиново тъмно печено.

"Кофеиновото и безкофеиновото тъмно печено кафе имаха идентични резултати в първоначалните експериментални тестове", казва д-р Манчини. Така че ние забелязахме рано, че защитният ефект не може да се дължи на кофеина."

След това д-р Манчини идентифицира група съединения, известни като фенилиндани, които се появяват в резултат на процеса на печене на кафените зърна. Фенилинданите са уникални по това, че те са единственото изследвано в проучването съединение, което предотвратява или по-скоро инхибира както бета амилоид, така и тау - двата белтъчни фрагмента, свързани с болестите на Алцхаймер и на Паркинсон. "Така че фенилинданите са двоен инхибитор. Много интересно, не очаквахме това." казва д-р Уивър.

Тъй като печенето води до по-големи количества фенилиндани, тъмното печено кафе изглежда е по-предпазващо от леко изпеченото кафе.

"За първи път някой изследва как фенилинданите взаимодействат с протеините, които са отговорни за болестите на Алцхаймер и Паркинсон", казва д-р Манчини. "Следващата стъпка е да проучим доколко са полезни тези съединения и дали те имат способността да влязат в кръвния поток или да преминат кръвно-мозъчната бариера".

Фактът, че това е естествено съединение, а не синтетично, също е голямо предимство, казва д-р Уивър.

"Майката Природа е много по-добър химик, от нас и Майката Природа може да направи тези съединения. Ако имате сложно съединение, по-хубаво е да го отглеждате в реколтата, да събирате реколтата, да го извлечете от нея и тогава да опитате да направите."

Но признава, че са необходими много повече изследвания, преди тези съединения да се превърнат в потенциални терапевтични възможности.

"Това проучване е намира епидемиологичните доказателства и се опитва да ги прецизира и да покаже, че всъщност има компоненти в кафето, които са полезни за предотвратяване на когнитивния упадък. И това е интересно, но да предполагаме, че кафето е лек? Абсолютно не."

Изследването е публикувано във Frontiers in Neuroscience (2018). DOI: 10.3389/fnins.2018.00735

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
17 окт 2019
Последни новини