От х:

Днес в x:

10 нови общински услуги в Хасково тръгват онлайн през ноември

10 нови онлайн услуги на община Хасково са в тестов период. До края на този месец се очаква да бъдат активирани на е-портала на местната администрация.

В общината работят и за включването в системата за електронен обмен на документи RegiX.

Кореспонденцията между администрациите на хартия трябва да остане в миналото в рамките на годината. В моментапочти  80% от всички видове администрации - министерства, агенции, областни администрации, общини, са готови и свързани по електронен път.

В края на миналия месец правителството задължи общините да общуват само електронно по между си.

Към края на октомври 220 общини са реални участници в системата. През RegiX , те имат достъп до 63 основни регистъра и възможност за 169 различни типове справки.

Община Хасково е все още извън този регистър, работи се включването в него, обобщиха от местната администрация. От Димитровград пък се похвалиха още миналия месец, че са вече в електронния документален обмен.

В момента онлайн могат да бъдат платени чрез виртуален ПОС терминал в сайта на общината местните данъци и такси, припомниха от администрацията на Хасково.

Сред услугите, които които предстоят да стартират, са издаването на удостоверения за настоящ и за постоянен адрес при вече регистрирани такива, както и при адресни промени. Издаване на удостоверение за семейно положение, Издаване на препис-извлечение от акт за смърт за втори и следващ път са още от предстоящите онлайн заявления. По интернет ще може да бъде изискано и издаването на скица за недвижим имот, издаване на удостоверение за наличие или липса на задължение по Закона за местните данъци и такси.

За заявките ще се изисква първоначално само електронен подпис, по-късно те ще могат да бъдат предоставяни и чрез Персонален идентификационен код, който се издава в НАП.

Красимира Славова
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини