От х:

Днес в x:

Превоз на птиците само след лабораторни изследвания

Птици от фермите ще могат да се транспортират в страната само след лабораторно изследвани за наличие на Инфлуенца. Това е част от въведените от днес по-строги мерки за стопиране на разпространението на птичия грип, разписани от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Мерките включват още биосигурност във фермите, по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса и превенция в цялата страна.

Със заповедта започва и засилен надзор на птицевъдните обекти заради неблагоприятната епизоотична обстановка в страната.

По-рано тази седмица от БАБХ констатираха нови огнища на заболяването в два животновъдни обекта -за патици мюлари в димитровградското село Върбица и за кокошки носачки в село Богданица, община Садово. Около фирмите има обособени 3-километрови предпазни зони и 10-километрови зони за наблюдение. Забранено е движението на птици и продукти от тях и към тях.

В двете зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.

В търговската мрежа не са открити яйца с произход от фермата за кокошки носачки, съобщават от Агенцията по храните.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мд
    мда
    1 0
    07:48, 2 ное 2018
    И познайте , какви ще са резултатите след тези изследвания!? Много интересни...
Последни новини