От х:

Днес в x:

Зелените спечелиха на изборите в Люксембург, Белгия и Бавария за сметка на левицата

"Зелените" спечелиха най-много от изборите в Люксембург, Белгия и Германия за сметка на левите, съобщават "Блумбърг" и "Политико".

На проведените вчера парламентарни избори в Люксембург "Зелените" и Пиратската партия спечелиха места в 60-местния парламент, докато социалистите, либералите и консерваторите понесоха загуба на избирателна подкрепа.

Като цяло изборите в Люксембург се печелят от Християнската социална народна партия (консерватори), партията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е бивш премиер на страната. Но партията губи две места, като остава с 21 мандата. Демократическата партия (либерали) на настоящия премиер Ксавие Бетел печели 12 места, но губи едно. Коалиционните партньори на Бетел, Люксембургската социалистическа работническа партия, губят три места и влизат в парламента с 10 мандата.

Зелената партия, която е в правителството от 2013 г., добави още три места към своите шест мандата. Пиратската партия за първи път влиза в парламента, като печели две места.

"Ясно е, че хората искат "Зелените" да бъдат в правителството", обявиха от партията.

Резултатът открива възможност да се поднови настоящата коалиция между либералите, социалистите и зелените. Въпросът е дали консерваторите отново няма да управляват и дали социалистите ще отидат в опозиция след загубата.

Резултатите от вота са повторение на изборите през 2013 г., когато партията на Юнкер спечели най-много места, но в крайна сметка остана в опозиция. Тогава за първи път правителството на страната за почти две десетилетия не бе под ръководството на Юнкер.

Въпреки че изгубиха места, Бетел определи представянето на партията като "фантастичен резултат". Той е "много доволен", защото през последните месеци социологическите проучвания показвали по-малка подкрепа.

"Политико" пише, че "Зелените" в Европа не постигнаха колосален изборен успех, но победиха през уикенда и отчитат напредък.

В Бавария "Зелените" са първи в седемте най-големи градове в германската провинция, след като бяха подкрепени от около 30%. Като цяло те изпревариха социалдемократите и крайнодясната "Алтернатива за Германия", за да спечелят втората позиция след Християнсоциалния съюз.

На местните избори в Белгия "Зелените" завършиха втори в Брюксел и има вероятност техни кандидати да заемат кметски постове като част от нова лява коалиция. Като цяло "Зелените" завършиха на първо място в четири брюкселски района, включително и в "Иксел", където са някои европейски институции. 29% от белгийците гласуваха за "Зелените".

Социалистите загубиха почти навсякъде през уикенда. В Бавария социалдемократите привлякоха само 1 на 10 гласоподаватели. Това е наполовина по-малко в сравнение с 2014 г. и с 2/3 от 1998 г.

В Люксембург социалистите постигнаха най-лошия резултат от век, а в белгийския град Антверпен, който от десетилетия се управляваше от социалдемократите, левите спечелиха едва 11% и се сринаха до третата позиция.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини