От х:

Днес в x:

34 починали от западнонилска треска в Гърция

 
 
В Гърция са починали 34 души от западнонилска треска. Данните са до 4 октомври. Общо 289 души са се заразили с вируса, съобщиха от Националния център за контрол и превенция на заболяванията (KEELPNO), съобщават местни медии.
 
През седмицата от 27 септември до 4 октомври са се разболели 18 души, като трима от тях са починали.
Вирусът на западнонилската треска за първи път е бил идентифициран в Гърция през 2010 г. В периода 2010-2014 г. от тази болест са починали около 80 души. През 2015 и 2016 г. не е бил регистриран нито един случай на болестта. През 2017 г. е имало 48 случая на заболяването, като петима души са починали.
 
Освен в Гърция западнонилска треска е регистрирана в още осем страни от Европа. Вирусът се пренася от комари. Разпространението на болестта през тази година е свързано с високите температури и валежи в началото на лятото.
Болестта е регистрирана в много области, включително в Атика и Централна Македония.Вирусът може да доведе до усложнения в централната нервна система, а именно - енцефалит, менингит или парализа. Симптомите на западнонилската треска са треска, главоболие, умора, болки в мускулите, гадене, повръщане, понякога обрив и подуване на лимфните възли. Ако не се потърси навреме медицинска помощ, е възможен летален изход.
Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини