От х:

Днес в x:

1 °C

НАСА се заема с търсенето на извънземен разум

Към днешна дата са потвърдени 3779 планети от различни обсерватории, с още хиляди кандидати, повечето от последните 10 години, на които условията биха могли да доведат до появата на живот. И с този дълъг списък на потенциално обитаеми планети става все по-интересен въпросът има ли друга планета, там, във Вселената, където се е появила цивилизация?

Новото поколение инструменти ще доведат до бум в откритията, включително космическият телескоп TESS и James Webb Space Telescope на НАСА, CHEOPS и PLATO на Европейската космическа агенция. Търсенето се разширява - не само на живот, но и на разумен живот, който може да е достигнал етапа на напреднала цивилизация.

Това ще бъде в центъра на новите усилия на НАСА, според ново съобщение на агенциятаПо-специално космическата агенция ще търси нещо, наречено "техносигнатура" - сигнали, които могат да са доказателство за напреднала цивилизация.

Земята излъчва технологични знаци през цялото време, най-очевидно под формата на радиовълни.

Технологични знаци биха могли да са също лазерни емисии, изкуствена светлина и топлина от екзопланета или химикали в атмосферата, които биха могли да бъдат замърсители - всички те биха могли да показват напреднала цивилизация.

"През април 2018 г. в Конгреса се появи нов интерес НАСА да започне да подкрепя научното търсене на технологични знаци, като част от търсенето на живот от агенцията", обяснява НАСА в изявление.

"Като част от това усилие, агенцията организира семинар "NASA Technosignatures" на 26 - 28 септември 2018 г. с цел да оцени състоянието в тази област, най-обещаващите възможности за научни изследвания в областта на технологичните знаци и къде могат да бъдат направени инвестиции, за да напредне науката."

Има организации, които търсят извънземен разум, включително института SETI, основан от астрономите Карл Сейгън и Джил Тартър и инициативите на физика Юри Милнър, подкрепени от Стивън Хокинг.

Исторически обаче, участието на НАСА в тези търсения е незначително. Програмата SETI стартира в началото на 90-те години, преди да бъде прекратено финансирането ѝ поради политически натиск през 1993 година.

Но сега търсенето е по-обещаващо от всякога, а последните наблюдения и открития разпалват интереса.

"Откритите с Кеплер през 2015 г.  променливи флуктуации на яркостта на това, което стана известно като Звезда на Таби, доведе до спекулации за извънземна мегаструктура, въпреки че учените впоследствие стигнаха до заключението, че вероятната причина е облак от прах", пише НАСА. Ентусиасти побързаха да припишат наблюдаваните промени в яркостта на Звездата на Таби на сфера на Дайсън - изградена мегаструктура около звездата, каквато земната цивилизация не е способна да създаде, но би била по силите на по-напреднала цивилизация. 

"Въпреки това, Звездата на Таби демонстрира потенциалната полза от търсенето на аномалии в данните, събрани от космоса, тъй като признаците на технологично напреднал живот могат да се появят като аберации (отклонения) от нормата".

Не знаем дали има друг живот там. Всичко, което знаем със сигурност, е, че има ненулев шанс това да се случва. Да бъде намерен е като търсенето на много малка игла в много голям купа сено.

НАСА ще предава на семинара за висикотехнологичния извънземен живот онлайн  тук.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини