От х:

Днес в x:

7 °C

НАСА се заема с търсенето на извънземен разум

Към днешна дата са потвърдени 3779 планети от различни обсерватории, с още хиляди кандидати, повечето от последните 10 години, на които условията биха могли да доведат до появата на живот. И с този дълъг списък на потенциално обитаеми планети става все по-интересен въпросът има ли друга планета, там, във Вселената, където се е появила цивилизация?

Новото поколение инструменти ще доведат до бум в откритията, включително космическият телескоп TESS и James Webb Space Telescope на НАСА, CHEOPS и PLATO на Европейската космическа агенция. Търсенето се разширява - не само на живот, но и на разумен живот, който може да е достигнал етапа на напреднала цивилизация.

Това ще бъде в центъра на новите усилия на НАСА, според ново съобщение на агенциятаПо-специално космическата агенция ще търси нещо, наречено "техносигнатура" - сигнали, които могат да са доказателство за напреднала цивилизация.

Земята излъчва технологични знаци през цялото време, най-очевидно под формата на радиовълни.

Технологични знаци биха могли да са също лазерни емисии, изкуствена светлина и топлина от екзопланета или химикали в атмосферата, които биха могли да бъдат замърсители - всички те биха могли да показват напреднала цивилизация.

"През април 2018 г. в Конгреса се появи нов интерес НАСА да започне да подкрепя научното търсене на технологични знаци, като част от търсенето на живот от агенцията", обяснява НАСА в изявление.

"Като част от това усилие, агенцията организира семинар "NASA Technosignatures" на 26 - 28 септември 2018 г. с цел да оцени състоянието в тази област, най-обещаващите възможности за научни изследвания в областта на технологичните знаци и къде могат да бъдат направени инвестиции, за да напредне науката."

Има организации, които търсят извънземен разум, включително института SETI, основан от астрономите Карл Сейгън и Джил Тартър и инициативите на физика Юри Милнър, подкрепени от Стивън Хокинг.

Исторически обаче, участието на НАСА в тези търсения е незначително. Програмата SETI стартира в началото на 90-те години, преди да бъде прекратено финансирането ѝ поради политически натиск през 1993 година.

Но сега търсенето е по-обещаващо от всякога, а последните наблюдения и открития разпалват интереса.

"Откритите с Кеплер през 2015 г.  променливи флуктуации на яркостта на това, което стана известно като Звезда на Таби, доведе до спекулации за извънземна мегаструктура, въпреки че учените впоследствие стигнаха до заключението, че вероятната причина е облак от прах", пише НАСА. Ентусиасти побързаха да припишат наблюдаваните промени в яркостта на Звездата на Таби на сфера на Дайсън - изградена мегаструктура около звездата, каквато земната цивилизация не е способна да създаде, но би била по силите на по-напреднала цивилизация. 

"Въпреки това, Звездата на Таби демонстрира потенциалната полза от търсенето на аномалии в данните, събрани от космоса, тъй като признаците на технологично напреднал живот могат да се появят като аберации (отклонения) от нормата".

Не знаем дали има друг живот там. Всичко, което знаем със сигурност, е, че има ненулев шанс това да се случва. Да бъде намерен е като търсенето на много малка игла в много голям купа сено.

НАСА ще предава на семинара за висикотехнологичния извънземен живот онлайн  тук.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
21 фев 2020
Последни новини