От х:

Днес в x:

26 °C

НАСА се заема с търсенето на извънземен разум

Към днешна дата са потвърдени 3779 планети от различни обсерватории, с още хиляди кандидати, повечето от последните 10 години, на които условията биха могли да доведат до появата на живот. И с този дълъг списък на потенциално обитаеми планети става все по-интересен въпросът има ли друга планета, там, във Вселената, където се е появила цивилизация?

Новото поколение инструменти ще доведат до бум в откритията, включително космическият телескоп TESS и James Webb Space Telescope на НАСА, CHEOPS и PLATO на Европейската космическа агенция. Търсенето се разширява - не само на живот, но и на разумен живот, който може да е достигнал етапа на напреднала цивилизация.

Това ще бъде в центъра на новите усилия на НАСА, според ново съобщение на агенциятаПо-специално космическата агенция ще търси нещо, наречено "техносигнатура" - сигнали, които могат да са доказателство за напреднала цивилизация.

Земята излъчва технологични знаци през цялото време, най-очевидно под формата на радиовълни.

Технологични знаци биха могли да са също лазерни емисии, изкуствена светлина и топлина от екзопланета или химикали в атмосферата, които биха могли да бъдат замърсители - всички те биха могли да показват напреднала цивилизация.

"През април 2018 г. в Конгреса се появи нов интерес НАСА да започне да подкрепя научното търсене на технологични знаци, като част от търсенето на живот от агенцията", обяснява НАСА в изявление.

"Като част от това усилие, агенцията организира семинар "NASA Technosignatures" на 26 - 28 септември 2018 г. с цел да оцени състоянието в тази област, най-обещаващите възможности за научни изследвания в областта на технологичните знаци и къде могат да бъдат направени инвестиции, за да напредне науката."

Има организации, които търсят извънземен разум, включително института SETI, основан от астрономите Карл Сейгън и Джил Тартър и инициативите на физика Юри Милнър, подкрепени от Стивън Хокинг.

Исторически обаче, участието на НАСА в тези търсения е незначително. Програмата SETI стартира в началото на 90-те години, преди да бъде прекратено финансирането ѝ поради политически натиск през 1993 година.

Но сега търсенето е по-обещаващо от всякога, а последните наблюдения и открития разпалват интереса.

"Откритите с Кеплер през 2015 г.  променливи флуктуации на яркостта на това, което стана известно като Звезда на Таби, доведе до спекулации за извънземна мегаструктура, въпреки че учените впоследствие стигнаха до заключението, че вероятната причина е облак от прах", пише НАСА. Ентусиасти побързаха да припишат наблюдаваните промени в яркостта на Звездата на Таби на сфера на Дайсън - изградена мегаструктура около звездата, каквато земната цивилизация не е способна да създаде, но би била по силите на по-напреднала цивилизация. 

"Въпреки това, Звездата на Таби демонстрира потенциалната полза от търсенето на аномалии в данните, събрани от космоса, тъй като признаците на технологично напреднал живот могат да се появят като аберации (отклонения) от нормата".

Не знаем дали има друг живот там. Всичко, което знаем със сигурност, е, че има ненулев шанс това да се случва. Да бъде намерен е като търсенето на много малка игла в много голям купа сено.

НАСА ще предава на семинара за висикотехнологичния извънземен живот онлайн  тук.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини