От х:

Днес в x:

Въвеждат общи правила за онлайн регистрация на дружествата в целия Европейски съюз

Въвеждат общи правила за онлайн регистрация на дружествата в целия Европейски съюз. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

На заседание на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент обсъдиха пакета за дружественото право. В него има две законодателни предложения.

Едната идея е за презграничните преобразувания, сливания и разделяния. Другият проект е за въвеждането на общи правилa за използването на цифрови инструменти и процеси в областта на дружественото право.

"Въвеждането на такава система за целия Европейски съюз и въвеждането на максималния срок от 5 работни дни за регистрация на дружества ще бъде от голяма полза за малките и средни предприятия и ще подобри тяхната мобилност и конкурентноспособност", заяви Емил Радев по време на дискусията.

В момента само в 17 държави-членки на ЕС е налице изцяло онлайн процедура за регистрация на дружества.

Съгласно новите правила дружествата ще могат да се регистрират, да създават нови клонове или да подават документи в търговския регистър по интернет във всички държави членки.

Oнлайн регистрацията отнема средно половината от времето и може да бъде до 3 пъти по-евтина. Това ще спести между 42 и 84 милиона евро годишно на дружествата в Европейския съюз, прогнозират вносителите.

Емил Радев подчерта, че използването на цифрови решения в дружественото право, следва да предвижда високи стандарти за защита от измами или злоупотреби. Трябва да има повече прозрачност относно собствеността на фирмите и третите лица (инвеститори, граждани, други дружества) трябва да имат достъп до информацията за дружествата, съдържаща се в регистрите, като този достъп бъде безплатен.

В тази връзка, предложението за Директива съдържа възможност за задължителен контрол по отношение на идентификацията. В нея има правила за лишаване на директорите на дружеството от права; участие на органи по удостоверяване - нотариуси, длъжностни лица по вписване или други публични и контролни органи.

Предстои Комисията по правни въпроси да изработи предложения за изменения, с които да се подобри направеното законодателно предложение.

Търговският регистър се срина във вторник, 10 август 2018 г. Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

На 16 август бившият вече директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заяви че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща."

На следващия ден - 17 август, се състоя среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена предварително, като и до този момент няма яснота по темите на разговора.

Премиерът Бойко Борисов изказа недоволството си от ръководството на Агенцията по вписванията заради продължаващия от 10 август срив на Търговския регистър. Борисов обаче заяви, че смяна на ръководството и уволнения няма да има, докато кризата не се овладее.

Въпреки изказаните опасения и критики и до този момент няма ясна информация на какво се дължи срива в най-важния за функционирането на икономиката регистър. Вицепремиерът Томислав Дончев настоя, че виновни за кризата има, като това включва и вина по неизпълнение на задължения и отговорности.

От "Правосъдие за всеки" настояха да бъде поета реална отговорност за ситуацията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини