От х:

Днес в x:

Български експерти преговарят в Кипър за ликвидацията на "Олимпик"

Разговори на експертно ниво между компетентните органи на България и Кипър по казуса "Олимпик" вече текат в Никозия. Първата среща от започналия процес на консултации се състоя в петък в Никозия, като информация за нея не бе обявена официално, съобщи кореспондентът на БНР в кипърската столица.

От България са пристигнали експерти от Министерството на финансите и други компетентни органи и са имали контакти с техни колеги от Службата за контрол на застрахователните компании и гаранционния фонд на Кипър, потвърди източник на БНР. Разговорите, които са в съвсем начален етап, целят уточняване на детайлите по процеса на ликвидация на "Олимпик" и бъдещите плащания на потърпевшите в България. Поставен е и въпросът за споделяне на отговорностите за тези плащания между Кипър и България.

Както БНР вече съобщи, 50 млн. евро може да достигне дължимата сума към засегнати от "Олимпик" след обявяването му в ликвидация, според оценки на този етап.

Кореспондентът на радиото информира, че напрежението сред кипърските застрахователни органи е много високо, тъй като тази сума на практика ще трябва да се плати от кипърците, от застрахованите шофьори на моторни превозни средства в Кипър, чрез техните застрахователни премии. Неофициално вече се коментира, че е възможно да се стигне до повишаване, дори удвояване на техните отчисления към гаранционния фонд, които сега са в размер на 5%.

Българският клон на "Олимпик" не е правил вноски в кипърския гаранционен фонд, обяви през седмицата пред БНР неговият генерален мениджър Акис Папахристодулу.

Повече яснота по процедурата ще има след 12 септември, когато съдът в Никозия ще разгледа внесения иск за обявяване на "Олимпик" в несъстоятелност. Дотогава компанията трябва да калкулира какви суми трябва да върне на своите клиенти за периода на прекратените предсрочно застраховки, а самата процедура ще започне след съдебното решение, каза също пред БНР временният ликвидатор на компанията Павлос Накузи.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини