От х:

Днес в x:

Агайн: Има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност" за автомобилите

Има рискове в сектора на застраховките "Гражданска отговорност" за автомобилите. Те могат да доведат до нови сериозни проблеми. Това съобщи пред bTV Ралица Агайн, чиято оставка като зам.-председател на Комисията за финансов надзор бе приета вчера на извънредно заседание на парламента.

Агайн не назова конкретни компании. Посочи, че са предложени мерки срещу тези рискове.

Средната цена по застраховка за автомобили и товарни коли до 5 тона на "Олимпик" е по-висока от средната за пазара за миналата година. До 11 ноември миналата година при средна цена за пазара 179 лв. на "Олимпик" е 196 лв. След това средната цена на пазара става 196 лв., а на "Олимпик" е 207 лв. Ако има по-ниски цени може да са в определена категория, но това не е средната цена", обясни Агайн.

По думите й, голямата загуба са тези 197 хил. полици, прекратени на 17 август. Загубата по тях би била около 9 350 000 лв.

Тези суми трябва да бъдат възстановени от застрахователя в Кипър, но това ще се случи при процедурата по ликвидация. Назначеният в Кипър ликвидатор ще разпродаде имуществото.

Запитана какво да правят сега застрахованите във фалиралата компания, та каза, че за причинени щети на пострадалия ще бъде платено обезщетение от Гаранционния фонд, но после Фонда ще си потърси парите от водача без полица. Виновният водач е краен платец, уточни Агайн.

По думите й във фонда има 135 млн. лв. разполагаеми средства, има и значителни резерви.

"За миналата година премиите не са достатъчни да компенсират изплащането на обезщетения. ВКС прие и едно решение, което ще доведе до голям разход за застрахователите. Изискахме от тях адекватна ценова политика, което да адресира тези проблеми", заяви тя, визирайки решението, с което се изплащат обезщетения на наследници.

За подаването на поисканата й от правителството оставка след случая с фалита на "Олимпик", тя посочи, че това е бил личен избор, чрез който да запази репутацията си.

"Всичко възможно в правомощията на комисията и в моите е изпълнено. Но ситуацията ескалира политически и съм наясно, че са нужни и политически решения. Това е моят политически отговор", каза тя.

Бившият зам.-председател на КФН бе категорична, че в правомощията й няма указание да ходи при премиера и финансовия министър и да информира за подобни проблеми. "КФН е колективен орган, има си и председател", отговори тя на критиките.

Агайн разказа какво е направено - на 10 май, когато в Кипър е отнет лиценза на компанията, са наложени реципрочните мерки, които се изискват по европейска директива - да се забрани сключването на нови договори и забрана за разпореждане с активи на клона на "Олимпик" в България.

В същия ден тези разпоредби са изпратени до Гаранционния фонд, Имотния регистър, обявено е на страницата на КФН, съобщено е на банки, в Търговския регистър, публикувано е и в Държавен вестник.

"КФН не отнема лиценз на клон. Отнет е лиценз в Кипър", посочи тя.

Информация от мен за цени на полици не е искана и не съм я давала на премиера, добави тя.

По повод проверките на ДАНС и прокуратурата в КФН тя уточни, че не са за първи път.

Миналата година са отнети лицензите на две компании - ЗК "Надежда" и СиВЗК.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини